Élet-Stílus

Hasznos a körülmetélés felnőttkorban

A 35 éves koruk után körülmetélt férfiaknál feleakkora a prosztatarák kockázata - állítják kanadai kutatók.

 

A prosztatarák kifejezetten ritka a zsidó és a muszlim férfiak körében, akiknél kulturális okokból magasabb a körülmetéltek aránya. Bár ezen rákfajta pontos oka egyelőre tisztázatlan, három kockázati tényezőt már sikerült azonosítani: a kort, a családban előforduló megbetegedést és a fekete-afrikai származást.

A kanadai Montreáli Egyetem és az INRS-Institut-Armand-Frappier munkatársai montreáli férfiak egy csoportját vonta be a közös kutatásba, akiknél 2005 és 2009 között diagnosztizáltak prosztatarákot.

Bár a felnőttkorban körülmetélteknél csaknem feleakkora volt a betegség kockázata, azoknál, akiknél egyéves koruk előtt végezték el a beavatkozást, csupán 14 százalékkal bizonyult csekélyebbnek a veszély. Az eredmények arra is rámutattak, hogy a körülmetélésnek különösen erős megelőző hatása van a fekete férfiak körében. A résztvevő fekete férfiaknál egyébként 1,4-szer akkora volt a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint a fehéreknél, s előbbieknél bármilyen életkorban történt körülmetélés 60 százalékkal csökkentette a veszélyt.

Még többet szeretne tudni a témáról? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik