Élet-Stílus

Három érem párbajtőrben

Szász Emese és Boczkó Gábor hétfőn megszerezte a magyar csapat első két érmét a párizsi vívó-világbajnokságon. Előbbi a dobogó második, utóbbi a harmadik fokára állhatott fel. A kerekesszékesek között Krajnyák Zsuzsanna ezüstje már a harmadik volt a vasárnapi kettő után.

A párbajtőrözők napján szerepelt a legkevesebb magyar, mivel a selejtezőkből hárman – két férfi és egy női versenyző – nem jutott fel a főtáblára. A 64 között Imre Géza és Budai Dorina már az első fordulóban kikapott, Szász, illetve Antal Edina, valamint Boczkó azonban szépen menetelt.

Szász litván, észt, amerikai ellenfél, illetve a szakág kiemelkedő egyénisége, az olimpiai és világbajnok francia Laura Flessel-Colovic legyőzésével jutott el az elődöntőig, ahol folytatva remeklését gyakorlatilag simán nyert az olasz Nathalie Moellhausen ellen is.

A döntőben a közönség támogatását élvező Maureen Nisima várt rá, aki összeszedettebb vívással öt találatnyi különbséggel legyőzte őt. Ezzel együtt is eddigi legjobb egyéni eredményét érte el világbajnokságon, ezt megelőzően ugyanis egy harmadik helye volt, még 2006-ból.

Antal a csapatban tavaly világbajnok olasz Bianca Del Carretto ellen kezdett, meglepően magabiztosan, majd japán és venezuelai vívót búcsúztatott, végül a negyeddöntőben fejezte be menetelését, ahol a későbbi győztes Nisimától kapott ki.

A férfiaknál Boczkónak a kezdet volt a legnehezebb az elődöntőig, de miután túljutott első lengyel ellenfelén, még egy lengyel, majd amerikai és orosz vívót vert meg. A fináléba jutásért az észt Nikolai Novosjolovon kellett volna túllépnie, de az esti program előtti hosszú szünet nem kedvezett neki, nem találta a ritmust, és négy tussal kikapott. Szászhoz hasonlóan Boczkó is eddigi legjobb eredményét érte el világbajnokságon egyéniben, mert korábban még nem állt dobogón.

Kedden a férfi és a női kardcsapatok versenyét rendezik Párizsban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik