Élet-Stílus

Sidi Péter ezüstérmes és olimpiai kvótás

Sidi Péter ezüstérmet szerzett a férfi légpuskások között a müncheni olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokság szombati első versenynapján, s ezzel biztosította helyét a londoni játékokon.

A komáromi sportoló az alapversenyből 599 körös eredménnyel, első helyen jutott be a nyolcas döntőbe, ahol 101,4 kört ért el, így 700,4 körrel zárt. A viadalt a kiválóan döntőző, az alapversenyben szintén 599 kört lőtt olasz Niccolo Campriani nyerte meg 702,5 körös eredménnyel. A bronzérem az indiai Gagan Narangé (699 kör) lett.

A magyar csapat tájékoztatása szerint az ebben a számban idén Eb-ezüstérmes Sidi jól kezdte a finálé tíz lövését, elsőre és másodikra is erős tízest lőtt (10,7, 10,3 kör), így két tizeddel vezetett, két körrel később viszont (9,8, 9,9) már az olasz állt az élre, s innen Camprianit már nem lehetett utolérni. Sőt, a rosszul sikerült hatodik lövés (9,2) után az amerikai Matthew Emmons is Sidi elé került, aki azonban ezt követően nagyon szépen lőtt, és végül biztosan lett második.

Valamennyi sportág közül a sportlövők müncheni vb-jén lehet először olimpiai kvótát szerezni, és Sidi most rögtön az első lehetőséget megragadta. Ezzel a tavalyi évben a világ legjobb férfi sportlövőjének megválasztott sportoló – a 2008-as pekingi olimpiához hasonlóan – az első magyar, aki indulási jogot szerzett a 2012-es nyári játékokra.

A pekingi játékokon légpuskában hatodik Sidi Péter pályafutása második világbajnoki érmét szerezte meg olimpiai számban, 2002-ben Lahtiban a 3×40 lövéses összetettben lett harmadik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik