Élet-Stílus

Délnél előbb nem nyitják meg a magyar légteret

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Igazgatóság folyamatosan egyeztet az Országos Meteorológiai Szolgálattal. A jelenlegi adatok szerint délig nem nyitják meg a magyar légteret. A légtér feloldása után a Malév az eredeti menetrendnek megfelelően indítja a járatait.

Csütörtökön estétől a Malév 150 járatát törölte és közel 25 ezer utasát nem tudta elszállítani, ami járatonként több millió forint bevételkiesést jelenthet a légitársaságnak – mondta Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője.

Az izlandi vulkánkitörés miatt Európát elborító hamufelhő veszélyezteti a repülőgépek biztonságos repülését, ezért a magyar légtérben pénteken 19 órától hétfőn 12 óráig teljesen lezárták a magyar légteret, hasonlóan számos ország légteréhez.

Délig mindenképpen légtérzár

Szabó Aliz, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Igazgatóságának szóvivője arról tájékoztatta hétfőn reggel az MTI-t, hogy a légtérzár feloldásának lehetőségéről folyamatosan tárgyalnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal, de jelenleg úgy néz ki, hogy délig nem nyitják meg a magyar légteret.

Újraindulás a menetrend alapján

A Malév földön maradt utasai döntő többségének van foglalása a törölt járat helyett másik járatra. A légtér feloldása után a Malév az eredeti menetrendnek megfelelően indítja a járatait, amelyek minden bizonnyal tele lesznek.

A légtérzár miatt szinte a teljes Malév-flotta, valamint egyebek mellett a British Airways, a Lufthansa és az Alitalia egy-egy Airbus típusú gépe is a ferihegyi repülőtéren vesztegel.

A Budapest Airportnak vannak tartalék kapacitásai, így a repülőtéri személyzet felkészült a forgalom újraindítására, de az függ a légitársaságok személyzetének készenlététől, a célállomás fogadókészségétől és attól is, hogy az utasokat sikerül-e időben értesíteni a járat indításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik