Élet-Stílus

Tényleg élnek walesi bárdok

Cardiff, Wales fővárosa, a kis ország lakosságának tíz százalékát tudhatja magáénak. A Miskolc nagyságú városka azonban mintha a világ közepe lenne. A walesi öntudat ugyanis szétfeszíti.

Rengeteg autón díszeleg például a walesiek vörös sárkánya – zászló formájában -, vagy az autonómiát hirdető saját gépkocsi jelzés a CYM vagyis Cymru, ahogy a saját, ősi kelta nyelvükön szól. Itt különösen érezni, hogy Nagy-Britannia, valójában négy külön ország, amely hol verseng, hol háborúzik, de mindenképpen élcelődik egymással. Az angolszász, a skót, a walesi és az ír is csak pillanatokig bírja ki, hogy ne tegyen megjegyzést a másikra (főleg az angolokra).

Tényleg élnek walesi bárdok 1

Nincs ez másképp Cardiffban sem. Még a közösségi összejöveteleik is részben arról szólnak, hogy az angolokat cikizik. Pubokban az angolok, skótok elleni rögbi meccsek mennek, amelyet képtelenek megunni, ráadásul úgy örülnek, mintha nem is ismernék az eredményt.

Éljen Eduárd?

Az egyik legmeglepőbb, hogy egy kicsit tájékozottabb és nemzetére büszke walesinek nem kell bemutatni a magyar-walesi „rokonságot”. Arany János versét, nyilván nem tudják kívülről (talán mi sem), azonban az allegóriát teljes mélységében értik és ismerik, és mindennél többre tartják egy nemzet függetlenségét.

A Walesi Bárdok / The Welsh Bards:(a teljes szöveg a linken)

Edward the king, the English king,
Bestride his tawny steed,
“For I will see if Wales,” said he,
“Accepts my rule indeed.

“Are stream and mountain fair to see?
Are meadow grasses good?
Do corn-lands bear a crop more rare
Since wash’d with rebel’s blood?

“And are the wretched people there,
Whose insolence I broke
As happy as the oxen are
Beneath the driver’s yoke?

A bárdok ugyanakkor manapság inkább a számtalan férfikórus formájában öltenek testet. Énekkarok zengnek akár az üzletházakban is. Nem is beszélve az olyan jeles napokról, mint a Saint David’s Day, amely a walesiek védőszentjének ünnepe. A jobban ismert ír Szent Patrik napjától eltérően, míg az íreken lóherék virítanak, itt a nárciszok és a póréhagymák (mindkettő a walesiek ősi növényei) díszelegnek a ruhákon.

Három király hely

A városban leginkább három jellegzetesen elkülönülő és fontos építészeti egység található. A kikötő a Cardiff Bay, a Cardiff Castle és a Millenium Stadium. Meghatározni melyik a legfontosabb talán felesleges. A város lakóinak mindenképpen a stadion és környéke, amely néhány évvel ez előttig – amíg az új Wembley el nem készült -, a szigetek nemzeti stadionjaként is funkcionált. A 75 ezres aréna, azon ritka stadionok közé sorolható, amely öt csillagos minősítést kapott az UEFA-tól.

Tényleg élnek walesi bárdok 1

Az öbölben kapott helyet egy másik meghatározó épület a Millenium Centre. A hatalmas koncerttermet, színpadokat és a BBC walesi szimfónikusainak is helyet adó épület a budapesti MÜPÁ-val rokonítható, grandiózus épület. A walesieké annyiban mégis teljesen más, hogy az egész épület a szimbólumok sokaságát hordozza. Már az épület homlokzata maga is egy verssort rejt. Két nyelven egy rigmus. Kelta sorok kaptak helyet rajta. Így az épület belső tereiben is a szén, és más természeti kincsek a szimbólumok.

Képgaléria Cardiffról

Képgaléria Cardiffról

A harmadik legalábbis építészetileg is meghatározó helyszín, a Cardiff Castle. Érdekes, hogy míg Wales világrekorder a várak számát tekintve; 641 darabot tud felmutatni, addig a cardiffi leginkább egy díszlet. Éppen úgy, mint a Vajdahunyad vára, a vár jelentős része egy gazdag ember hóbortjának állít emléket és a kora középkori jegyektől kezdve az arab stílusig számtalan elem keveredik az épületben.

Tényleg élnek walesi bárdok 1

Ha kedvet kapott egy hasonló kalandhoz, a VisitBritain Turisztikai Hivatalal jóvoltából megnyerheti a 2 fős brit utazást! Repüljön el a szigetországba Ön is, és töltsön el 2 feledhetetlen éjszakát a UMI Hotel Londonban másodmagával!
Részletekért kattintson ide: www.visitbritain.hu/cities »

Ajánlott videó

Olvasói sztorik