Élet-Stílus

Valami bűzlik a Wizz Air-kuponok körül

Több olvasónk jelezte, hogy a Wizz Air légitársaság utólag sztornírozta azokat a repülőjegyeket, amelyeknek a foglalására a cég szülinapi buliján megszerzett kuponokat váltották be. Az FN.hu megkereste a fapados céget is, ahol azonban tagadták, hogy visszaélések nyomán valamennyi kuponnal történő foglalást letiltották volna.

A diszkont-légitársaság június 25-én ünnepelte az első, Budapestről indult Wizz Air-járat ötödik évfordulóját, ebből az alkalomból Budapest belvárosában ezer lufit engedtek szabadon. A léggömbök mindegyike egy-egy 10 ezer forint értékű vásárlási kupont rejtett, összesen 10 millió forint értékben. A Wizz Air közlése szerint július közepéig mintegy 600 kupont váltottak be a „lufivadászat” nyertesei.

„Már be volt tervezve egy augusztus végi utazás, ezért megkérdeztem az ismerősömet, hogy van-e még felesleges kuponja, mert tudtam, hogy ott volt a lufieresztésnél. Elküldte a kupon kódját és a múlt héten azzal foglaltam le a repülőjegyemet, a fennmaradó összeget pedig kártyával fizettem. A foglalás rendben megtörtént, megkaptam a visszaigazolást. Tegnap azzal hívtak a légitársaságtól, hogy gond van a foglalással, mert nem létező kódot tartalmazó kuponnal foglaltam. Kérdezték, honnan volt a kupon, mondtam, hogy egy barátom adta, aki ott volt a lufieregetésnél. Tényként közölték, hogy érvénytelenítették a már kifizetett, megerősített foglalásomat. Kérdeztem, milyen alapon, elismételték, hogy nem létező kóddal foglaltam a repülőjegyemet. Megkérdeztem, hogy mi van, ha bemutatom az eredeti kupont a kóddal, azt mondták, azzal majd reklamálhatok, de a foglalás akkor is érvénytelen” – panaszkodott egy olvasónk.

Ám nem ő volt az egyetlen, akinek problémái adódtak a kuponkódjával: internetes fórumok fapados topicjaiban olyan hozzászólásokat is olvashatunk, amikben már a repülőjegy-foglalás sem sikerült a kóddal. Több póruljárt utas pedig már azt rebesgeti, hogy a fapados légitársaság egy az egyben letiltotta a kódelfogadást.

“Nem önkényes törlés”

„A felmerült visszaélések (az akció után egyrészt beindult a kuponok feketekereskedelme, másrészt sokan megpróbálták „kitotózni” a kódokat a foglaláskor – a szerk.) nyomán csak azokat a foglalásokat sztorníroztuk, ahol úgy tapasztalta a központi számítógépes rendszerünk, hogy machinálásról lehet szó. Azaz az illető tízszer, hússzor…százszor próbálgatta a kódokat, mondván valamelyik csak jó lesz, miközben a rendszer maximum 2 elütést fogadhat el. Az ilyen esetekben látjuk, hogy nincs az illető előtt a kupon, azaz a létező kódja helyett machinálni próbálgat”– nyilatkozta az FN.hu-nak Lantos Adrienn, a Wizz Air kommunikációs menedzsere.

A légitársaság cáfolta, hogy valamennyi kuponnal foglalt út önkényes törléséről lenne szó. „Minden esetet egyenként vizsgálunk meg, és telefonon felhívjuk az utast” – mondta lapunknak Lantos Adrienn, hangsúlyozva, nem arról van szó, hogy minden kuponnal foglalt utat automatikusan törölnek.

Szerződésszegés

Mindenesetre a kuponokkal történő visszaélések a légitársaság figyelmetlenségéből adódhattak, hiszen szinte egymás melletti kódok szerepeltek a „levadászott” kuponokon, emiatt pedig könnyen ki lehetett totózni a foglaláshoz szükséges sorszámot. Ám a sikeres helyfoglalások hetekkel később történő érvénytelenítése jogi szempontból mindenképpen kívánnivalót hagy maga után.

Dr. Salamon András ügyvéd és uniós turisztikai jogi szakértő szerint, ha már létrejött a szerződés, azaz megtörtént rendben a foglalás visszaigazolása, ugyan a légitársaság felmondhatja a foglalást, de akkor minden következményt (azaz kártérítést) neki kell viselni. „Az utas visszakérheti a repülőjegy árát, valamint egyéb kártérítési igényt is benyújthat a légitársaság felé (pl. elveszett a lefoglalt szállás), a cég pedig köteles kifizetni az utas valamennyi kárát” – mondta lapunknak a jogi szakértő.

Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője azt tanácsolja azoknak az utasoknak, akiknek sztornírozták az útját, hogy válasszák a személyes reklamációt, azaz vigyék be az érvényes kupont a Wizz Air-hez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik