Élet-Stílus

A világ legjobb légitársaságai és repterei

Idén a világ legjobb légitársasága címet a szingapúri nemzeti légitársaság szerezte meg. A hongkongi nemzetközi repülőteret pedig hetedszerre választották a világ legjobb légikikötőjévé. Az értékelés szerint a Malév rendelkezik Kelet-Európa legjobb fedélzeti személyzetével.

A londoni székhelyű repülőtérminőség-figyelő cég, a Skytrax az utasok szavazatai alapján idén is értékelte a világ repülőtereit és légitársaságait. Az összehasonlítást végző brit intézet – amely 1989 óta minősíti a világ légi szállítóit és szolgáltatásait – több mint 15 millió utas véleménye alapján rangsorolt. A felmérés résztvevői a szavazás során többek között olyan kategóriában értékelték a légitársaságokat, mint a fedélzeti kiszolgálás, a felszolgált ételek minősége, a repülőgépek állapota, valamint az ár-teljesítmény arány.

Ázsiai élmezőny

A legjobb légitársaságnak járó elismerést harmadik alkalommal a szingapúri nemzeti légitársaság, a Singapore Airlines nyerte. A rangsorban második helyen a hongkongi Cathay Pacific, míg a harmadikon az ausztrál Qantas végzett. A tavalyi ezüstérmes thaiföldi nemzeti légitársaság, a Thai Airways idén lecsúszott a dobogóról, és az értékelők véleménye alapján a negyedik helyre került.

Hongkongé a világ legjobb repülőtere

Hongkongé a világ legjobb repülőtere

A díjazottak többsége 2008-ban is ázsiai légitársaság: a Top-10-ben csupán két kakukktojás (az ausztráliai Qantas és az új-zélandi Air New Zealand) fedezhető fel. Míg tavaly egy európai légitársaság (a British Airways) is bejutott a legjobb tíz közé, idén nem sikerült neki a duplázás.

a világ legjobb légitársaságai:

1. Singapore Airlines (Szingapúr)
2. Cathay Pacific (Hongkong)
3. Qantas (Ausztrália)
4. Thai Airways (Thaiföld)
5. Asiana Airlines (Dél-Korea)
6. Malaysia Airlines (Malajzia)
7. Qatar Airways (Katar)
8. Air New Zealand (Új-Zéland)
9. Emirates (Egyesült Arab Emirátusok)
10. Etihad Airways (Egyesült Arab Emirátusok)

Tarolt az easyJet

A diszkont-légitársaságok ranglistáján – amelyből összesített és regionális rangsor egyaránt készült – az európai légitársaságok már jobban szerepeltek. A világ legjobb fapados légi cége címet a nagy-britanniai easyJet szerezte meg, amely az európai rangsort is vezeti. Az 1995 óta működő brit légitársaság egyébként idén júliusban nyerte el a Legjobb Diszkont Légitársaság díjat, amelyet törzsutasok véleménye alapján ítélnek oda. A fapadosok európai rangsorában a második helyen az Air Berlin, míg a harmadik helyen a Sky Europe végzett.

A világ legjobb fapados légitársaságai:

1. Easy Jet (Nagy-Britannia)
2. Virgin Blue (Ausztrália)
3. Jetstar Airways (Ausztrália)
4. Air Berlin (Németország)
5: Southwest Airlines (USA)

A Malév is nyert

A Skytrax évről évre csillagokkal is rangsorolja a légitársaságokat. A Malév, ahogy 2007-ben, úgy idén is 3 csillagos besorolást kapott. Ez a minősítés “kielégítő” értékelésnek felel meg. A magyar légi szállító azonban egy “legjobb”-elismerést is begyűjthetett: az értékelések szerint a Malév rendelkezik Kelet-Európa legjobb fedélzeti személyzetével.


A világ második legjobb légitársasága

A világ második legjobb légitársasága


Az örök győztes

A világ legjobb repülőtere kategóriában az elmúlt tíz évben immár hetedik alkalommal végzett az élen a hongkongi nemzetközi repülőtér. 2007-hez hasonlóan a második helyre került a szingapúri Changi, míg a harmadik helyre a szöuli Incheon repülőtér. A legjobb légikikötők rangsorában európaiak is helyet kaptak: a müncheni az 5., a koppenhágai a 7., a zürichi a 8., a helsinki Vantaa repülőtér pedig a 9. helyen végzett.

a világ legjobb repülőtereinek listája:

1. Hongkong
2. Szingapúr
3. Szöul
4. Kuala Lumpur
5. München
6. Kansai
7. Koppenhága
8. Zürich
9. Helsinki
10. Fokváros

Ajánlott videó

Olvasói sztorik