Élet-Stílus

Visszavágással történelmet írhatnak az oroszok

Eljött a visszavágás napja. A csoportkör első fordulójában a spanyolok könnyedén fektették két vállra a szbornaját, s arattak 4-1-es győzelmet, ám az oroszok azóta megtáltosodtak, és készek arra, hogy az elődöntőben történelmet írjanak.

Az oroszok beragadtak a rajtnál, kezdésként éppen a spanyoloktól kaptak szédítően nagy pofont (ki ne emlékezne az innsbrucki 1-4-re…), ám azóta mintha kicserélték volna a szbornaját. Guus Hiddink emberei a folytatásban egy góllal verték a címvédő görögöket, Andrej Arsavin visszatérésével pedig szinte megtáltosodtak az oroszok: válasz nélküli két gólt hintettek a svédeknek, majd a negyeddöntőben hosszabbítás után ugyan, de teljesen megérdemelt győzelmet arattak a csoportkörben brillírozó, sokra taksált hollandok felett.

Az elődöntőbeli ellenfél, Spanyolország viszont mintha ellentétes utat járna be. Az oroszok elleni tündöklés után alábbhagyott az ibériai gólgyár, az első meccsen triplázó David Villa is már csak egyszer villant; a spanyolok éppen az ő góljával verték a hajrában a svédeket, majd a görögökkel a B csapat bánt el magabiztosan, ugyanakkor különösebb csillogás nélkül. Ezt követte az olaszok elleni nyögvenyelős százhúsz perc, amely legfeljebb csak a tizenegyesekkel kiharcolt győzelem miatt lehet emlékezetes a spanyoloknak, a mutatott játék miatt kevésbé.

Lendületben Andrej Arsavin és az oroszok (Getty)

Lendületben Andrej Arsavin és az oroszok (Getty)

Összefoglalva a lényeget: Innsbruck óta az egyre jobban belelendülő oroszok csak egy gólt kaptak, miközben hatszor voltak eredményesek, míg az szobrnaja elleni négyest követően a spanyol válogatott némileg visszavett: azóta három meccsen négyszer vette be az ellenfelek kapuját, és két gólt kapott.
„Ha bárki azt gondolja, hogy az oroszok ellen most is olyan könnyű dolgunk lesz, mint volt Innsbruckban, akkor hatalmasat téved” – így Cesc Fabregas, a spanyolok középpályása.

Kollégája, Marcos Senna nagyszerű csapatnak tartja az ellenfelet – és még nagyszerűbb játékosnak Arsavint. „Rá nagyon oda kell figyelni. Aki látta az orosz-holland meccset, annak nem kell különösebben ecsetelnem, hogy miért. Persze az orosz válogatott nem egyszemélyes. Tehetséges, magabiztos együttes; meglehet, nem áll nagy nevekből, de ezek a játékosok már bizonyítottak az Eb-n. Felkészültünk a meccsre, és hiszünk abban, hogy Bécsben is legyőzzük az oroszokat” – nyilatkozta a Villarreal bivalyerős lövéseiről ismert 31 éves labdarúgója.

Még nem akarnak búcsúzni a spanyolok (AP)

Még nem akarnak búcsúzni a spanyolok (AP)

Az egyszeres kontinensbajnok spanyolok 1984 óta először jutottak négy közé nagy tornán (felnőtt Eb-n vagy vb-n), és már biztosan éremmel távoznak, csak az a kérdés, milyen színűvel. Az oroszok ugyanakkor már eddigi szereplésükkel is rekordot döntöttek, mivel a „szovjet birodalom” felbomlása óta, Oroszország néven először élték túl a csoportkört. Érhető, hogy tovább írnák a történelmet, például azzal, hogy fennállásuk során első ízben legyőzik a spanyolokat. Ez még egyszer sem jött össze nekik, holott erre már négyszer is kísérletet tettek – szemszögükből a mérleg: egy döntetlen, három vereség.

„Megpróbáltunk javulni az első találkozó óta, és a csapat rövid időn belül rengeteget tanult, fejlődött. Remélem, a megkezdett úton haladunk tovább” – így Hiddink, az oroszok szövetségi kapitánya. Legjobbja, Arsavin – akár a bécsi elődöntő többi résztvevője – már nem foglalkozik a spanyolok elleni 1-4-gyel, amelyet egyébként eltiltása miatt a lelátóról figyelt. „Annak a meccsnek nincs jelentősége. Eb-elődöntőt vívunk, s ezen akár egy apró hiba is dönthet. A saját futballunkat szeretnénk játszani Bécsben, azaz nem fogunk bekkelni, mivel mi szeretünk támadni” – mondta a torna eddigi legnagyobb felfedezettje.

A spanyolok esélyeként, az oroszok titkos favoritként ugrottak neki a svájci-osztrák Európa-bajnokságnak. Az egyikük számára csütörtök este véget ér a kontinensviadal – hogy ki nevet a végén, megtippelhetetlen. Hol van már az az innsbrucki este…

Európa-bajnokság, elődöntő:

Oroszország-Spanyolország, 20:45
Bécs, Ernst-Happel-Stadion. V.: De Bleeckere (belga)
Várható kezdőcsapatok
Oroszország: Akinfejev – Anjukov, Ignasevics, Sirokov, Zsirkov – Szemak – Szaenko, Szemsov, Zirjanov – Arsavin, Pavljucsenko. Szövetségi kapitány: Guus Hiddink.
Spanyolország: Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila – Marcos Senna – Iniesta, Xavi, Silva – Villa, Fernando Torres. Szövetségi kapitány: Luis Aragones.
Hiányzók: Torbinszkij (eltiltás), Kologyin (eltiltás), ill. –

Aktuális forma

Oroszország:
2008. június 21.: – Hollandia 1-3, h.u. (Eb)
2008. június 17.: – Svédország 2-0 (Eb)
2008. június 14.: – Görögország (Eb) 1-0
2008. június 10.: – Spanyolország (Eb) 1-4
2008. június 4.: – Litvánia (semleges, barátságos) 4-1

Spanyolország:
2008. június 22.: -Olaszország 0-0, 11-esekkel: 4-2 (Eb)
2008. június 18.: – Görögország 2-1 (Eb)
2008. június 14.: – Svédország (Eb) 2-1
2008. június 10.: – Oroszország (Eb) 4-1
2008. június 4.: – Egyesült Államok (otthon., b.) 1-0

Örökmérleg – Oroszország-Spanyolország
4 meccs, 0 orosz, 3 spanyol gy., 1 d., gólok: 1-6

A szovjetek mérkőzéseit és eredményeit is beleszámítva:
10 meccs, 2 szovjet, 5 spanyol gy., 3 d., gólok: 8-12

Eddigi orosz-spanyol találkozók:
2008.06.10.: Spanyolország-Oroszország 4-1
(Innsbruck, Európa-bajnoki csoportmérkőzés)
2006.05.27.: Spanyolország-Oroszország 0-0
(Albacete, barátságos mérkőzés)
2004.06.12.: Spanyolország-Oroszország 1-0
(Faro-Loulé, Európa-bajnoki csoportmérkőzés)
1998.09.23.: Spanyolország-Oroszország 1-0
(Granada, barátságos találkozó)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik