Élet-Stílus

Nem sikerült Cseh Lászlóék doppingvizsgálata

Kedden ismét a Kőér utcába látogatott a Magyar Antidopping-csoport (MACS), ahol Kovács Ágitól és Cseh Lászlótól akartak mintát venni. Az ellenőrök azonban nem jártak sikerrel, mivel a vérvételhez használt csövek nem voltak megfelelőek.

Kapcsolódó linkek


uszas.lap.hu
sport.lap.hu

A Magyar Antidopping-csoport képviselői kedden ismét megjelentek a Kőér utcai uszodában: Kovács Ágnest és Cseh Lászlót is ellenőrizni kívánták, de nem jártak teljes sikerrel – ezúttal sem… A MACS emberei ugyanis nemcsak vizeletet, hanem vért is szeretettek volna venni, utóbbihoz használt csövek azonban nem voltak megfelelőek.

„A Nemzetközi Doppingügynökség (WADA) kódexe értelmében legfeljebb háromszor lehet megszúrni a sportolót, utána el kell engedni. A csőben rossz volt a vákuum, ezt kívülről nem lehet látni, csak használat közben derül ki” – nyilatkozta a sportnapilap szerdai számában Tiszeker Ágnes, a MACS első embere.

Barátságos légkörben

A MACS képviselői felvették a jegyzőkönyvet, eszerint Cseh Lászlót kétszer, Kovács Ágnest háromszor szúrták meg. Tiszeker Ágnes ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a mintavétel és kísérlet „barátságos” légkörben zajlott, a versenyzők a jegyzőkönyv megfogalmazásakor konzultáltak az ügyvédeikkel. Ezt követően a levett vizeletmintával távoztak az ellenőrök.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) részéről Gyárfás Tamás elnök reagált a történtekre. „A felvetésre, hogy mi lesz, ha a vérvétel háromszor is sikertelen, részünkről az a válasz fogalmazódott meg, hogy úszóink negyedszerre, de ha kell, akkor ötödszörre is nyújtsák a karjukat” – fogalmazott Gyárfás Tamás a távirati irodának.

Felkötött karú úszók

„Ági az ominózus első esetet követően, vagyis azóta, hogy a Roger Moore-féle találkozás adta problémakörrel szembesültünk, november 8-án önszántából vett részt ellenőrzésen, aztán az ob-n, most pedig volt ez a sikertelen vérvétel, aminek megismétlésére természetesen számíthatunk. Figyelemre méltó, hogy Cseh Laci esetében csak két sikertelen vérvételre került sor, Áginál háromszor próbálkoztak. Ez is mutatja, hogy a megítéléskor a mostanság sokat emlegetett női kvóta érvényesül, a gyengébb nem itt nem szenved hátrányt” – mondta a MÚSZ-elnök.

Bár Gyárfás tisztában van a Magyar Antidopping-csoport tevékenységének értékével, mégis amondó, hogy a december 13-án induló debreceni rövidpályás Európa-bajnokságot megelőző vizsgálatok legnagyobb eredménye – a sikertelen próbálkozások után – csak az lehet, hogy a megnyitón a csapatunk nem csak arról lesz felismerhető, hogy egységes piros-fehér-zöld melegítőben jelenik meg, hanem a felkötött karokról is.”

A munkájukat végzik

Gulyás László, a Magyar Antidopping-csoport szóvivője az esetre reagálva kijelentette: a MACS nem vadászik senkire, különösen nem magyar sportolóra, és állami megrendelésre végzi feladatát.

“Kedden 8:05 órakor jelentek meg a doppingellenőrök a Kőér utcában, hogy Kovács Ágnest, Cseh Lászlót, Dara Esztert és Szepesi Nikolettet ellenőrizzék. Az úszók és kísérőik megfelelően együttműködtek, rendben megtörtént a vizeletminta adása. A vérvételt viszont megszakították az ellenőrök, mivel a nemzetközi gyakorlatban használt szett csődöt mondott. A jelentés szerint a véna megszúrása minden esetben szakszerű volt, Kovács Ágnestől és Cseh Lászlótól is kétszer próbáltak vért venni, utóbbinál ez másodszorra sikerült. Amikor az ellenőrök tapasztalták, hogy a vákuumos tű nem működik, abbahagyták a vérvételt.”

Miért kell a cirkusz?

Gulyás László jelezte, kedd délután a Komjádi uszodában hét úszót ellenőriztek – köztük Gyurta Dánielt -, a mintavétel itt rendben lezajlott. Hozzátette, az ellenőrzések menetrendjét többek között a versenynaptár alapján állítja össze a MACS, az úszók mostani vizsgálatát a két hete rendezett rövidpályás ob, valamint a jövő héten sorra kerülő debreceni Európa-bajnokság is indokolja.

“Nem értem, mi szükség van arra, hogy minden doppingellenőrzésből folyamatosan botrányt csináljanak” – mondta az eset kapcsán az MTI-nek Elbert Gábor sportszakállamtitkár. “A magyar ellenőrök évente több száz vizsgálatot végeznek el idehaza, valamint külföldön és soha sincs gond ezekből. A mai ellenőrzés is arról szólt, hogy vizeletet és vért vettek, és ezek közül néhány nem sikerült. Előfordult ez már másutt és máskor is, de nem született belőle probléma. A magyar sportolóknak szerintem arra van szükségük, hogy nyugodtan, botránymentesen készülhessenek az elkövetkezendő nagy világversenyekre.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik