Élet-Stílus

A vb esélyesei: Hamilton, a csodagyerek

Lewis Hamilton lehet az első olyan pilóta, aki újoncként ér fel a csúcsra az F1-ben. Kérdéses persze, hogy 22 éves brit hogyan viseli a nyomást, miképp birkózik meg az esélyesség terhével?

Kapcsolódó linkek

forma1.lap.hu
sport.lap.hu

Hamilton a szezonban bebizonyította, fiatal kora ellenére képes kiegyensúlyozott, átlag feletti teljesítményt nyújtani (megbízható, gyors, emellett kellően agresszív), az viszont csak a vasárnapi Brazil Nagydíjon derül ki igazán, hogy nagy nyomás alatt mennyire tud hideg fejjel gondolkodni és versenyezni.

A kérdést, hogy Hamilton miképp birkózik meg az esélyesség terhével, nehéz megválaszolni.

Nem véletlen, hogy Damon Hill, a britek utolsó Forma-1-es világbajnoka és Flavio Briatore, a Renault-istálló olasz vezetője egymásnak ellentmondóan vélekedik erről. Azzal persze mindenki egyetért, hogy megjelenése jó hatással volt a Forma-1-re, midőn abban sincs vita, hogy az angol „csodagyerek” kimagasló tehetség – ezt egyébként többek között a 2005-ös Formula 3 Euroszéria, illetve 2006-os GP2-es sorozat megnyerésével is bizonyította.


A vb esélyesei: Hamilton, a csodagyerek 1

Négy pont előnye van az utolsó verseny előtt (MTI/EPA)



Hamilton tulajdonképpen a „kienevelt” autóversenyző prototípusa. 12 esztendős korában kötött először szerződést a McLarennel, azóta élvezi a csapat támogatását, gondviselését. Miután tavaly télen versenyzői státust kapott a wokingiaktól, szerényen nyilatkozott, arról beszélt, hogy sokat tanulhat a címvédő Fernando Alonsótól…

A versenypályákon viszont már cseppet sem volt szerény, s nagy nevű csapattársát „sem tisztelte” (a két pilóta cirkusza legendás, az egész szezonra rányomta a bélyegét). Újonc létére szorgosan gyüjtögette a pontokat, aztán a vb-címre is benyújtotta az igényét. Korábban egyetlenegy újonc pilóta sem produkált a Forma-1-ben olyan idénykezdést, mint Hamilton. Azzal, hogy az első három futamán dobogóra állt, már rekordot döntött, de a tempóból később sem vett vissza, a következő hat futamon is helye volt a pódiumon.

A tizedik versenyén, Németországban fordult vele először, hogy nem volt érdekelt az eredményhirdetésen, s ez még háromszor esett meg vele. A pole pozíciót eddig hatszor szerezte meg, a futamokon szerzett győzelmeinek száma négy: Kanadában, az Egyesült Államokban, Magyarországon és Japában nyert, utóbbi futamot követően kézzelfogható közelségbe került a világbajnoki cím.

Kínában azonban nem tudta értékesíteni a „meccslabdát”, egy buta hiba miatt kiesett: a lestrapált gumikkal a bokszutca melletti sóderágyásba hajtott, s nem tudott onnan kijönni. E baki láttán merült fel igazán, hogy bár kiváló versenyző, talán rutintalansága, mentális hiányosságai miatt még éretlen a vb-címre. Persze erre a tézisre könnyedén rácáfolhat, ez esetben királlyá is koronázzák.

A jelenlegi állás:
1. Hamilton 107 pont, 2. Alonso 103, 3. Räikkönen 100.

Hamilton lesz a világbajnok, ha…
…nyer vagy másodikként ér célba.
…harmadik, negyedik vagy ötödik, és Alonso nem nyer.
– hatodik vagy hetedik, míg Alonso legfeljebb harmadik,
és emellett Räikkönen nem nyer.
…nyolcadik, míg Alonso legfeljebb negyedik,
és Räikkönen is legfeljebb harmadik.
– nem szerez pontot, de Alonso legfeljebb ötödik,
és Räikkönen legfeljebb a harmadik helyen zár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik