Élet-Stílus

Forma-1: Hamilton nyerte az őrült futamot (videó)

Lewis Hamilton nyerte az eseménydús Kanadai Nagydíjat. A montreali versenyt többször meg kellett szakítani, s csak a jószerencsén múlt, hogy nem tragédia miatt: Robert Kubica elképesztő balesetet élt túl.


Lewis Hamilton megszerezte pályafutása első Forma-1-es győzelmét a Kanadai Nagydíjon, mögötte Nick Heidfeld futott be. Ebből azt hihetnénk, hogy egy normális futamon vagyunk túl. De ha látjuk, hogy Alexander Wurz a 19. helyről indulva állhatott fel a dobogóra, akkor az már érdekes. Ja, Szato megelőzte Fernando Alonsót!

Pedig úgy indult a Kanadai Nagydíj akár egy hagyományos futam, az élről rajtoló Lewis Hamilton elhúzott az elején, miközben Nick Heidfeld és Fernando Alonso üldözte. A 23. körben aztán Adrian Sutil nekicsúszott az egyik falnak, a törött autó apályán maradt, ezért beküldték a biztonsági autót.

Miközben felborult a sorrend és összekeveredett a mezőny, újabb baleset történt. A 27. körben Robert Kubica az egyik gyors részen kiszáguldott a pályáról és nagyon durván csapódott a falba, autója porrá tört. Az orvosok nagyon sokáig dolgoztak Kubica autójánál, hogy ki tudják menekíteni, ahonnan a pálya korházába szállították.

Szerencsére túlélte a nagyon súlyos balesetet. A korházban már normálisan tudta mozgatni a kezét és a lábát, de az egyik lába eltört. Alonso és Rosberg viszont az első baleset után úgy érkezett tankolni, hogy a biztonsági autó már a pályára hajtott, így megszegték az új szabályt, mi szerint a biztonsági autó első körében nem lehet a boxba hajtani. Ezért mindketten áthajtásos büntetést kaptak, amit még megspékelték azzal, hogy tíz másodpercre meg kellett állniuk. Alonso a 14. Rosberg a 17. helyre került.

Alonso ettől úgy begőzölt, hogy átgázolt a mezőnyön, hamarosan már a hetedik helyen üldözte Räikkönent. Először a Ferrarik is hátra kerültek, de a második biztonsági autónál újra jobb helyzetben voltak. Ám Felipe Massa és Giancarlo Fisichella is úgy hajtott a pályára – miután tankoltak-, hogy piros volt a boxutca lámpája, ezért kizárták őket a versenyből.

Aztán újabb két alkalommal hajtott a pályára a biztonsági autó, előbb Christijan Albers Spykerje, aztán Vitantonio Liuzzi Toro Rossója tört össze. Ennek hatására mindössze két pilóta, Lewis Hamilton és Nick Heidfeld tudta megtartani a pozícióját a biztonsági autós fázisok után.

Miután távozott a safety car, az utolsó 10 körben dőlhetett el a verseny. Hamilton sima győzelmet aratott senkitől sem zavartatva, ezzel még inkább bizonyítva fantasztikus képességeit. A brit teljesítménye elképesztő, újoncként minden futamon dobogón állt, és nyolc ponttal vezeti a világbajnoki pontversenyt.

Idei legjobb eredményét könyvelheti el a BMW és Nick Heidfeld, aki miután a futam elején megelőzte Fernando Alonsót, megtartotta 2. helyét. Alexander Wurz igazán jól járt a balesetekkel, 18 helyet javítva került a dobogóra úgy, hogy a futam elején Scott Speed hátulról eltalálta az autóját, a Toro Rosso jobb első futóműve és a Williams hátsó szárnyának egy darabja bánta az esetet. De hasonlóan alakult a mezőny végéről rajtoló Heikki Kovalainen versenye is, aki végül negyedik lett.

A futam végére a lágy gumik annyira elkoptak, hogy a kemény gumikon autózó Takuma Szato, megelőzte Ralf Schumachert, de igen könnyedén lépett túl Fernando Alonsón is. Újabb három pontot szerzett a Super Aguri csapatnak. Kimi Räikkönent csak az mentette meg, hogy nem volt hátra több kör. A versenyben jól látszott, hogy a Ferrarik nem voltak igazán versenyképesek, így Kimi Räikkönen szerencsés, hogy az ötödik helyen zárt.

Lewis Hamilton:
– Fantasztikus nap volt, most először járok itt Kanadában. Fantasztikus az idei év, már hat dobogós helyet szereztem. Már készen álltam arra, hogy győzzek, csak az volt a kérdés, hogy hol. A biztonsági autós fázisok kissé unalmassá tették a versenyt, de aztán nagyon izgalmas volt a futam. Ezt a versenyt mindenképpen apámnak ajánlom, nélküle ez nem lett volna lehetséges. Remélem Robert [Kubica] tényleg jól van.

Nick Heidfeld:
– Nagyszerű verseny volt. Jól sikerült a rajt, sikerült lehagynom Alonsót. Aztán jöttek a biztonsági autók, ahol fogalmazzunk úgy, hogy nem voltam szerencsétlen. Ám néha túl közel kerültek hozzám az üldözők. Örülök, hogy mint hallom, Robert jól van.

Alexander Wurz:
– Nagyon nehéz hétvégém volt, nem találtam a ritmust. Voltak nehéz időszakok, de nyomtam -nyomtam, néha szemcsésedett a gumim. Szuperboldog vagyok, pontosan tíz évvel ezelőtt itt kezdtem a pályafutásomat. Remek dolog, hogy két év után a Williams újra dobogóra került.

Kanadai Nagydíj, Montreal
– a Formula 1-es vb 6. futama (305,270 km, 70 kör)

1. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes)
2. Nick Heidfeld (német, BMW) +4.3
3. Alexander Wurz (osztrák, Williams-Toyota) +5.3
4. Heikki Kovalainen (finn, Renault) +6.7
5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +13.0
6. Takuma Szato (japán, Super Aguri-Honda) +16.6
7. Fernando Alonso (spanyol, McLaren-Mercedes) +21.9
8. Ralf Schumacher (német, Toyota) +22.8
9. Mark Webber (ausztrál, Red Bull-Renault) +22.9
10. Nico Rosberg (német, Williams-Toyota) +23.9
11. Anthony Davidson (brit, Super Aguri-Honda) +24.3
12. Rubens Barrichello (brazil, Honda) +30.4
Jarno Trulli (olasz, Toyota) – feladta. az 58. körben
Vitantonio Liuzzi (olasz, STR-Ferrari) – fa. az 54. körben
Felipe Massa (brazil, Ferrari) – fekete zászló az 51. körben
Giancarlo Fisichella (brazil, Renault) – f.z. az 51. körben
Christijan Albers (holland, Spyker-Ferrari) – fa. a 47. körben
David Coulthard (brit, Red Bull-Renault) – fa. a 36. körben
Robert Kubica (lengyel, BMW) – baleset a 26. körben
Adrian Sutil (német, Spyker-Ferrari) – fa. a 21. körben
Scott Speed (amerikai, STR-Ferrari) – fa. a 8. körben
Jenson Button (brit, Honda) – fa. az 1. körben
Leggyorsabb kör: F. Alonso, 1:16.367

A pontversenyek állása, pilóták:
1. Lewis Hamilton 48 pont, 2. Fernando Alonso 40, 3. Felipe Massa 33, 4. Kimi Räikkönen 27, 5. Nick Heidfeld 26, 6. Giancarlo Fisichella 13, 7. Robert Kubica 12, 8.Alexander Wurz 8, 9. Heikki Kovalainen 8, 10. Nico Rosberg 5, 11. David Coulthard 4, 12. Takuma Szato 4, 13. Jarno Trulli 4, 14. Ralf Schumacher 2.
Csapatok:
1. McLaren-Mercedes 88 pont, 2. Ferrari 60, 3.BMW-Sauber 38, 4. Renault 21, 5. Williams 13, 6. Toyota 6, 7. Red Bull Racing 4, 8. Super Aguri 4
(Következik: az Egyesült Államok Nagydíja (június 17., Indianapolis)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik