Élet-Stílus

Debrecenben a híres el nem készült szobor

Leonardo da Vinci zsenialitása nem abban áll csupán, hogy örökbecsű alkotásokat hagyott az utókorra. Korában nem szokatlanul polihisztor volt, művész és tudós, mérnök és alkotó egy személyben. Életművéről, gondolkodásáról nyílt nagyszabású kiállítás Debrecenben.

Leonardo híres volt arról, hogy aprólékos munkával, sokáig dolgozott a művein, igaz, hosszú élet is jutott neki. E páratlanul gazdag és eredeti életműből nyílt augusztus 16-án da Vinci-alkotásokat és a reneszánsz mester tervrajzai alapján készült installációkat, szerkezeteket felvonultató kiállítás Debrecenben, a MODEM-ben, a Modern és Kortárs Művészeti Központban. A La mente di Leonardo (Leonardo elméje – nálunk: Az igazi Da Vinci) című tárlat eredetileg a firenzei Uffizi Képtárban mutatkozott be a közönségnek, majd Tokióban, a Japán Nemzeti Múzeumban volt látható – mindkét helyen óriási sikerrel.

A zseni titka

Mi a titka? Talán leginkább az, hogy egy reneszánsz zseni gondolkodásába nyerünk bepillantást. Úgy, ahogy mindenkit izgat. Mondjuk kezdjük az eszközök felfedezésével. A tárlatlátogató elsőként a töltőtollal találkozik. Leonardo a dolgozószobájában a mártogatás nélküli íróeszköz problematikájával foglalkozott hosszasan. Megoldotta. Hasonlóképp babrált elmélyülten a körző, majd az ellipsziskörző létrehozásával. Mindez a műszaki alkotáshoz kellett neki, belátva hogy eszközök nélkül nincs eredmény sem.

És ha már eszközei voltak, nekiláthatott a formák felfedezésének. Amelybe beletartozott persze az emberi test is, s mint formának, megvoltak a sajátos méretarányai. Hogyan teljes őt ábrázolni: körben vagy négyzetben? Hogyan aránylik a kar mérete az ember magasságához, vagy például az arc magassága a test méretéhez? Milyenek a test arányai, például a lóé, s mi ebben a váznak, s mi az izomzatnak a szerepe? Hogyan hozható létre belőle a tökéletes forma?

Leonardo da Vinci egyetlen alkotásán sem dolgozott olyan hosszú ideig, mint a milánói Sforza család emlékművének szánt hatalmas lószobron. Terveit tizenhat évig tökéletesítette, és egy agyagmodell megépítéséig jutott. A szobor kiöntésére 20 ezer font, azaz több mint 9 ezer kilogramm súlyú bronzot hordtak össze Milánóban, ám a közben kitört háború miatt a Sforzák inkább ágyúkat öntettek a bronzból. (Nem mellesleg: az ágyúk sem készültek el végül.) Az agyagból készült Kolosszust a Milánót elfoglaló franciák rombolták le.


Debrecenben a híres el nem készült szobor 1

Nap-év mérõ mechanika (A szerzõ képgalériája)


Leonardo nagyszerűsége a kérdések áradatában és a válaszok ezerszínűségében rejlik egyebek közt. Minden probléma foglalkoztatta, aminek köze volt az emberhez, s minden fontos problémához talált valamilyen – rendszerint helytálló – magyarázatot is. Így alkotta meg egy kupola szerkezetét, mintául a koponyát véve, fogalmazta meg a repülés fizikáját, a fény útját és a szem működésének fizikáját, a futás mechanikáját, s az órák a napok, a hónapok és évek mérésének mechanikáját.

De igyekezett megfejteni olyan problémát is, mint az emberi psziché testbeszédben való megjelenését: például az Utolsó vacsora szereplőinek arckifejezésében és mozgásában. Minden foglalkoztatta őt, ami emberi. Fantáziája néhány száz évvel megelőzte a korát: nem csoda hogy oly sokat vetették börtönbe.

A műanyagot is feltalálta

Egy olasz tudós szerint Leonardo da Vinci nem csupán a repülőgépet, a mentőmellényt, a telefont és a robotot alkotta meg, de az első természetes műanyagot is. Alessandro Vezzosi, a toscanai Museo Ideale igazgatója megtalálta Leonardo mesterséges anyagainak receptjét számos oldalnyi rajzos feljegyzésben. Da Vinci jellegzetes tükörírásával készült feljegyzéseit a londoni British Libraryben őrzött Arundel kódexben, a szintén Londonban található Forster kódexben és a milánói Biblioteca Ambrosiana Atlanti kódexében lelhetők fel. (További információ: itt.)

A különleges tárlaton, mely csakugyan Leonardo elméjének, gondolkodásának nagyszerűségébe enged bepillantást néhány órás szuggesztív rácsodálkozás közben, éppen az a titka, hogy felfedezéseit természetes egyszerűségnek hihetjük. Persze mintegy 500 évvel később.


Debrecenben a híres el nem készült szobor 2

A mûvészettörténet egyik leghíresebb – el nem készült – szobra (képgaléria)



Ez az egyszerűség mutatkozik meg a MODEM előtt magasodó Kolosszus szobrában is. A tárlat egyik nemzetközi szenzációja, hogy több mint félezer évvel az eredeti tervek elkészülte után, Leonardo rajzai alapján felépítették és kiállították a hatalmas lófigurát, a hétméteres Sforza-emlékművet, amely a művészettörténet egyik leghíresebb – el nem készült – szobra. Most ott magaslik üveggyapotból formázottan Debrecenben.

De bevonult a XXI. század is. A kiállítás legizgalmasabb kellékei azok a videoinstallációk és –animációk, amelyek bemutatják, megelevenítik e nagyszerű elme működését és annak logikáját. Így kel életre a zsenialitás. Amely azért megjelenik a félezer éves, da Vinci kézjegyét hordozó ceruzarajzokon, grafikai vázlatokon is, mely minden idő elmúlását felülmúlja.


Gigatárlat vidéken

A nagyszabású kiállításnak otthont adó Modem vezetője szerint már önmagában az is szokatlan, hogy egy vidéki város is rendelkezik olyan kiállítótérrel, ami be tudja azt fogadni. Gulyás Gábor a FigyelőNet korábbi kérdésére ugyanakkor kifejtette, hogy Debrecen fontos kulturális központja Észak-Magyarországnak, valamint az Ukrajna-, Szlovákia-, és Románia-közeli régióinak.

Ezért szerinte igenis lehet sikere vidéken is egy ilyen jellegű eseménynek. A kiállítás szervezői 120-150 ezer látogatóra számítanak, mint Gulyás mondta, ez az a szám, amitől már rentábilisnak számít. Ha ettől is többen ostromolnák meg a Modemet, már anyagilag is sikeres lenne a tárlat.

Beelőzte Debrecen New Yorkot

Gulyás Gábor elmondta: a Modem célkitűzései között szerepel, hogy minden évben megrendeznek egy kiemelt jelentőségű tárlatot. Megnézték, hogy tavaly Európában melyek voltak a legsikeresebbek, így esett a választás a Firenzében – majd azt követően Tokióban – Leonardo elméje címmel megrendezett kiállításra.

Gulyásék hosszas telefonos, és e-mailes megkeresése után végül a firenzeiek – bár először azt sem tudták, hogy létezik ilyen város – beleegyeztek, hogy a következő állomás Debrecen legyen New York és Madrid előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik