Élet-Stílus

Peking: szmog miatt csúszhat az olimpia

Egy évvel az olimpia nyitóünnepsége előtt jól haladnak a munkálatok Pekingben, de számos bírálója is akad a kínai kormánynak. Az emberi jogi szervezetek a nem létező sajtószabadságot emlegetik, a NOB-elnök a légszennyezés miatt aggódik, és egyes vélemények szerint az országban nem hagyják szabadon tevékenykedni Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség munkatársait.

Kapcsolódó linkek

olimpia.lap.hu
sport.lap.hu

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke attól tart, hogy a pekingi légszennyezettség miatt el kell halasztani a pontosan egy év múlva kezdődő olimpia néhány szabadtéri versenyét. „Igen, ezzel is számolni kell” – jelentette ki Rogge a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában. „Ez a probléma nem minden sportágat érint, rövid időtartamú versenyeknél nem okoz problémát. Viszont az állóképességet igénylő sportokban, mint például az országúti kerékpározásban, ahol több mint hat órán át tekernek, elképzelhető a halasztás vagy másnapi rendezés.”

A kínai főváros légszennyezettsége nagy gondot jelent a szervezőknek, akik már eddig is több milliárd dollárt költöttek környezetbarát programokra. Számos üzemet bezártak, és jó néhányat áttelepítettek. Ezek a lépések azonban nem hozták meg a várt eredményt, hiszen az állandó építkezések, és a rohamosan növekvő gépkocsiállomány miatt csak romlott a helyzet. A NOB-elnök eddigi legkeményebb bírálatára Vang Csün-jen, az ötkarikás kerékpárversenyek igazgatója reagált: „Rogge úr nyilatkozata emlékeztet bennünket arra, hogy továbbra is keményen kell küzdenünk a környezetszennyezés ellen.” Véleménye szerint nem halaszthatják el a versenyeket, hiszen azok időpontjait már kitűzték.


Peking: szmog miatt csúszhat az olimpia 1

Peking egy évvel a játékok elõtt (MTI/AP)


Tiltakozás a Nagy Falnál

Hat külföldi tüntetett kedden a kínai Nagy Fal egy Pekinghez közeli, sok turista által látogatott szakaszán, Tibet függetlenségét követelve. Egy ideig nem avatkoztak közbe a kínai hatóságok, végül azonban őrizetbe vették a tüntetőket. Két külföldi szervezet akciójában két kanadai, három amerikai és egy brit állampolgár vett részt. A tüntetők hatalmas – 42 négyzetméteres – transzparenst terítettek ki, rajta azzal a követeléssel, hogy a himalájai Tibet, amely jelenleg Kína autonóm területe, 2008 augusztusáig, a pekingi olimpiai játékok kezdetéig nyerje vissza függetlenségét.

Az ausztrál olimpiai bizottság vezetői mindenesetre jelezték, hogy a légszennyezettségre való tekintettel, csak közvetlen a játékok kezdete előtt érkeznek meg Pekingbe.

Rakétákkal az eső ellen

A kínai kormány mindent megtesz annak az érdekében, hogy a város szebbik arcát mutassa a játékok alatt. A 37 olimpiai létesítmény a központi stadion kivételével az év végére elkészül. Kibővítették Peking úthálózatát, és hamarosan négy új metró- illetve gyorsvasútvonalat adnak át. A Lakhatási Jogok Központja nevű nemzetközi szervezet szerint ennek is megvan az ára. Az építkezések miatt az év végéig összesen 1,5 millió embert fosztanak meg jelenlegi lakhelyétől – áll a jelentésükben. Az óváros nagy részét is elbontották, a lakók és a műemlékvédők tiltakozásai ellenére.

A tökéletes játékok megrendezését az időjárás sem akadályozhatja meg. Hosszú évek időjárási statisztikája azt mutatja, hogy augusztusban Pekingben minden harmadik nap esik az eső. Arra, hogy a nyitóünnepségen esni fog, a kutatók szerint ötven százalékos esély van. Ezzel kapcsolatban Csang Csiang, a meteorológiai szolgálat vezetője bejelentette, hogy szükség esetén repülőgépekkel és rakétákkal fogják szétoszlatni az esőfelhőket a főváros fölött. A „rakéta-technikát” Peking körül, biztonságos, 90 kilométeres távolságra telepítik, és a módszert tesztelni fogják idén augusztusban, egy évvel a rendezvény előtt.

—-Megfélemlítik az újságírókat—-

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet legfrissebb jelentése szerint Kína továbbra is zaklatja, megfélemlíti és őrizetbe veszi azokat a külföldi újságírókat, akik kényes témákról készítenek tudósításokat, és ezzel az ázsiai ország megszegi a sajtószabadságra vonatkozó ígéreteit.

A hatósági tisztségviselők interjúban való megszólaltatása, és néhány, korábban még tabunak számító kérdésben az újságírók dolga könnyebbé vált, de a Tibettel, az AIDS-szel és a különböző tüntetésekkel kapcsolatos témák gyakran végződnek a riporterek őrizetbe vételével és a külügyminisztérium általi bírálattal – olvasható a HRW közleményében.

A kínai vezetés elméletileg lehetővé teszi a külföldi újságíróknak, hogy az olimpiával kapcsolatban az országban szinte bárhol szabadon készítsenek riportokat, azonban ez a könnyítés csak 2008. október 17-éig érvényes. „Az olimpia eszméjének, a sportszerűségnek a semmibe vételét jelentik azok a próbálkozások, amelyekkel a kínai kormány a munkájukat végző újságírókat akarja megfélemlíteni és fogva tartani” – szögezi le Brad Adams, a HRW ázsiai igazgatója.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet is elítélte Kínát, mert szerinte a 2008-as olimpiai játékok nem fogják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket, nem hozzák el a nagyobb társadalmi szabadságot. A kínai hatóságok megszegték a játékok rendezési jogára szóló pályázatuk beadásakor tett ígéretüket azzal, hogy azóta csak nőtt a túlkapások száma az ellenzékiekkel szemben, valamint bebörtönöztek több újságírót, és nem engedik a társadalmi kérdésekkel foglalkozó kiadványok megjelenését. A Kínáról alkotott kép elhomályosulását és a pekingi olimpiai játékok jogosságát teszi kockára a kínai vezetés, ha az elkövetkezendő egy évben nem tesz határozott lépéseket az emberi jogok megsértése ellen – szögezi le az AI.

Doppingkérdés

A pekingi olimpia elleni bojkottra szólított fel Werner Franke, a heidelbergi egyetem doppingszakértője és biológusa. „Kína vitatható módon viszonyul a tiltott szerekhez, és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség munkatársait sem engedi szabadon tevékenykedni. Ráadásul ott állítják elő és forgalmazzák a legtöbb illegális teljesítményfokozó készítményt a világon, s virágzik az internetes értékesítés is” – jelentette ki a német professzor, hozzátéve: bizonyos sportágak, köztük a súlyemelés, az úszás vagy a női atlétika teljesen beszennyeződtek már.

Franke szerint a játékoktól való visszalépés a „rendes emberek felkelése” lehetne. „Túl sok mindent söpörnek az asztal alá Kínában, túl sokan akarnak jóban lenni ezzel a gazdasági nagyhatalommal. És ha gurul a rubel, az erkölcsöt megette a fene” – fogalmazott a szakértő.


—-Megkezdődött a visszaszámlálás—-

A majdani vendéglátók többek között egy nagyszabású pekingi szabadtéri rendezvénnyel jelezték a világnak, hogy szerdától már csak egy év van hátra a következő nyári játékok megnyitójáig.

Mintegy tízezren –köztük városi elöljárók, politikusok, a Nemzetközi, illetve a nemzeti olimpiai bizottságok képviselői, kínai és nemzetközi hírességek – vettek részt a Tienanmen téren rendezett háromórás programon. Helyi idő szerint este nyolc órakor – 2008. augusztus 8-án pontosan ugyanebben az időben kezdődik az olimpia – lézernyalábok pásztázták az eget, tűzijáték-petárdák szálltak a magasba, miközben a téren tácosok parádéztak.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke felszólalásában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Peking nemcsak sikeres játékokat fog rendezni, de az olimpia révén megnyílik a világnak, megismerteti történelmét, kultúráját, népeit. „A világ nagy várakozással tekint Pekingre és Kínára” – mondta.

Vu Pang-kuo, az Országos Népi Gyűlés elnöke, aki meghívta a játékokra a versenyzőket, edzőket, hivatalos kísérőket, nézőket és újságírókat azt mondta, a játékok vendégül látásával óriási fejlődésen mehet keresztül az ország. „Arra bátorítjuk valamennyi etnikumot, hogy szorgalmas munkával járuljon hozzá egy prosperáló társadalom felépítéséhez” – tette hozzá.

Liu Csi, a szervezőbizottság elnöke, egyben a kommunista párt pekingi vezetője közölte, biztonságos olimpiát fognak rendezni. A műsorban szerephez jutottak kínai sportoló kiválóságok, így a kosárlabdázó Jao Ming vagy az atléta Liu Hszinag, továbbá más hírességek, például az akcióhős Jackie Chan.

Szerdán egyben kezdetét vette az első olimpiai tesztverseny – az ifjúsági evezősök világbajnoksága – melyet további 41 követ majd az elkövetkező hónapokban. Jacques Rogge hétfőn rendben valónak találta az előkészületek jelenlegi állapotát, többek között azt mondta: a versenyhelyszínek fantasztikusnak tűnnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik