Élet-Stílus

Tudományos tévécsatornát indít az MTA

Tudományos televíziós csatorna indítására készül a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a műsor sugárzását ősszel kezdenék meg – erősítette meg a tudós testület internetes honlapján megjelent hírt az MTA kommunikációs igazgatója az MTI-nek.

Jön a magyar tudományos csatorna? Az akadémia szerint sikeres lehetne egy tudományos tematikával felépített új televíziós csatorna. Az akadémiai televízió a tervek szerint ez év őszén kezdi meg a műsorsugárzást, s a társaság stratégiai irányítását is vezető akadémikusokból álló grémium végzi majd. Fábri György, az MTA kommunikációs igazgatója szerint országos sugárzású csatornát terveznek, amely a nézőkhöz alapvetően kábelen keresztül jutna el.

A hírek szerint megkezdték az indítással kapcsolatos tárgyalásokat, és cégbírósági bejegyzés alatt áll az Akadémiai Tudásmédia Műsorszolgáltató Zrt., amely a csatornát üzemelteti majd. A 25 millió forintos alaptőkével most létrehozott vállalkozás létrejöttét több szakmai és tudománnyal kapcsolatos civilszervezetet is segítette.

Egy magyar tudományos csatorna indításának tervei csaknem egy éve fogalmazódtak meg, a televízió létjogosultságát mindenekelőtt a Mindentudás Egyeteme sikere indokolja – olvasható az Akadémia közleményében.

Az MTA szerint a kezdeményezés a magyar tudomány médiajelenlétének erősítését célozza, és az előzetes tárgyalások azt mutatják, hogy egy professzionális médiakommunikációs vállalkozás szolgáltatásai iránt az Akadémia kutatóintézetei is komoly érdeklődést mutatnak.

Az első műsorok már készülnek

Az új tematikus csatorna kínálatában a tervek szerint újszerű tudományos műsorok szerepelnének. Az akadémiai kutatóintézeteket bemutató sorozat első darabjait már leforgatták, ezeket a Duna Televízió már vetítette, de készül majd tudós talkshow, tudományos klip, tudomány-vizualizációs vetélkedő és rendszeres tudományos híradó-magazin is.

Az összegzés szerint a televízió felületet nyújt a Mindentudás Egyeteme előadásainak, és újabb forrásokat kíván teremteni a program további fejlesztéséhez. A médiatörvény előírásainak értelmében televíziós csatornát csak részvénytársaság üzemeltethet, ezért olyan céget kell létrehozni, amely egyfelől biztosítja, hogy akadémiai kutatóintézetek tulajdonosként megjelenhessenek, másfelől a pénzügyi befektetők számára tárgyalópartnert jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik