Belföld

Elzárhatják a pénzcsapot Orbán vejénél

Betartott a Miniszterelnökség Jászberény közvilágítás-korszerűsítési pályázatánál. Versenykorlátozónak tartják, noha Tiborczék több megszólalásig hasonló kiírást elnyertek már.

Kapcsolódó cikkek

Könnyű dolga volt az elmúlt másfél évben a miniszterelnök vejének résztulajdonában lévő Elios Innovatív Zrt.-nek: sok helyen úgy írták ki a közvilágítási pályázatokat, hogy azoknak leginkább csak ők tudjanak megfelelni. Ennek azonban vége szakadhat, ráadásul épp a Miniszterelnökség tartott be – írja a Direkt36. Visszaküldték ugyanis Jászberénynek a város közvilágításának korszerűsítéséről szóló pályázat tervezetét épp azzal az indokkal, hogy versenykorlátozó, indokolatlanul szűkíti a versenyt.

A visszadobott tervezet sok helyen szinte szó szerint hasonlít azokhoz a közbeszerzési kiírásokhoz, melyeken az elmúlt hónapokban Tiborcz István cége sorra nyerte a közvilágítás-korszerűsítési megbízásokat. A Miniszterelnökség viszont olyan sok kifogást emelt a jászberényi tervezettel szemben, hogy gyakorlatilag az egészet újra kell írni.

A jászberényi tervezet sem a közbeszerzés alapelveinek, sem az EU által elvárt hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elvének nem felel meg – áll a kifogások között.

Az Elios által elnyert közbeszerzéseknél még a lámpabúrákra fújt festék színkódját is meghatározták, a cégnek viszont leginkább az kedvezett, hogy referenciaként csak LED-es közvilágítás-korszerűsítést fogadtak el, ráadásul olyan nagy összegű referenciát kértek, amivel általában csak Tiborcz cége rendelkezett.

Jászberény esetében a Miniszterelnökség túlzónak találta, hogy a 310 millió forintos közbeszerzéshez 280 millió forintos referenciát várnak el: kérték a várost, hogy csökkentsék ezt. Ráadásul Lázár János már korábban figyelmeztetett arra, hogy a referenciák meghatározásakor nem arra kell törekedni, hogy megegyezzen az adott közbeszerzés tárgyával, hanem arra, hogy meg tudják állapítani belőle a pályázók alkalmasságát.

Az sem tetszett a Miniszterelnökségnek, hogy pontosan meghatározták a felszerelendő lámpák műszaki tulajdonságait, még a típusukat is. Külön felhívták a város figyelmét arra a kormányrendeletre, ami kiköti: nem lehet úgy meghatározni a műszaki feltételeket, hogy azzal egyes gazdasági szereplőket vagy más termékeket kizárjanak.

A város honlapján található jegyzőkönyvekből az derül ki, hogy több más, az Elios által elnyert beruházáshoz hasonlóan Jászberény uniós pályázatát is a Sistrade Kft. készítette elő. Ennek tulajdonosa Tiborcz István korábbi üzlettársa, Hamar Endre, akinek tavaly áprilisig az Eliosban is volt tulajdonrésze. Korábban az Index írt arról, hogy a rendőrség négy, az Elios által elnyert közbeszerzést vizsgálva nyomozást indított, a tények arra engednek következtetni, hogy a nyomozásban a Sistrade és az Elios kapcsolatát vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik