Belföld

Goodfriend bizonyítékai: kötik az ebet a karóhoz

Szijjártó Péter szerint van arra lehetőség, hogy az ügyvivő magyar bíróság előtt tárja fel bizonyítékait és védje meg álláspontját a beutazási tilalmakkal kapcsolatban.

A külgazdasági és külügyminiszter az M1 kedd reggeli műsorában kifejtette, hogy az 1961-ben aláírt bécsi egyezmény rendelkezik a diplomáciai mentességről, vagyis arról, hogy a diplomaták mentesek a fogadó ország joghatósága alól. A küldő állam viszont bizonyos ügyekben lemondott a mentességről – tette hozzá. Kiemelte, hogy ha egy magyar nagykövet nyilvánosan súlyos gyanúba keverné fogadó államának egy kormányzati tisztségviselőjét, arra biztatná, hogy lemondva a mentességről, a fogadó ország bíróságai előtt bizonyítsa be igazát.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben felszólította az ügyvivőt, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé, egyúttal azt mondta, ha a NAV-elnök nem pereli be Goodfriendet, leváltja az adóhatóság éléről. André Goodfriend erre úgy reagált, hogy a két ország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegélyegyezményt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik