Belföld

Nyomoznak az érpataki akasztás miatt

A Legfőbb Ügyészség feljelentésnek tekintette az izraeli nagykövet megkeresését.

Mint korábban megírtuk, a falu polgármester egészen visszataszító akcióval hallatott újra magáról. Nyilvánosan „kivégzett” egy Benjamin Netanjahu, és egy Simon Peresz arcú bábút. Erre reagált hétfőn az izraeli nagykövet.  

A Legfőbb Ügyészség a megkeresést “további intézkedés végett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségnek továbbította”.  A Nyíregyházi Járási Ügyészség kedden közösség elleni uszítás bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amelynek lefolytatásával a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot bízta meg.

A Demokratikus Koalíció előzőleg éppen azt bírálta, hogy a legfőbb ügyész nem tesz semmit, noha hivatalból kellene eljárást indítania. A DK fel is szólította Polt Péter, hogy azonnal indítson nyomozást Érpatak polgármestere ellen. 

Korábban a Külügyminisztérium is elítélte az akciót. “Megdöbbenéssel fogadtuk Érpatak polgármesterének hétvégi akcióját. Más államok vezetői feletti önkényes és jelképes ítélkezés összeegyeztethetetlen az európai normákkal és a jogállamisággal is. A polgármester a gázai háborút és annak ártatlan áldozatait használja fel ürügyként gyűlöletkeltő propagandája terjesztéséhez” – írta a tárca közleményében.

A maskarás polgármester hétvégi akciójára a világsajtó is felfigyelt. A brit Independent felidézte Orosz Mihály Zoltán  nyilatkozatát, amiben az „izraeli szabadkőműves terrorállam népirtásáról” beszélt.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik