Belföld

Mégsem lesz “lex Járai”

A zárószavazás előtti utolsó pillanatban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtott egy módosító indítványt a gazdasági és pénzügyi salátatörvényhez.

Mégsem vennék ki a bankadó hatálya alól az egyebek közt Járai Zsigmond nevével fémjelzett biztosítót, pedig még reggel is úgy volt, hogy lesz “lex Járai”.

Azonban komoly alkotmányossági és uniós jogi problémát vetett fel a “lex Járainak” nevezett kivétel-szabály a gazdasági és pénzügyi salátatörvényben. Az első szövegtervezet úgy rendelkezett ugyanis, hogy a tevékenységi engedélyt első alkalommal 2007. június 1-je után megszerző biztosítónak nem kell fizetnie. Ez a Járai-féle társaság mellett mentesítette volna a legnagyobb közúti fuvarozó, Wáberer György biztosítóját és az MKB két biztosítóját is.

A csütörtöki végszavazás előtt reggel Matolcsy György által benyújtott módosító salátacsomag azonban megváltoztatja a rendelkezést, arra hivatkozva, hogy a fizetési kötelezettség normatív jellegű, ezért indokolatlan a kivétel alkalmazása.

Még csütörtök reggel is azt nyilatkozta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Nol.hu-nak, és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is arről beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón, hogy biztosan lesz kivétel-szabály.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik