Belföld

Magyar fejlesztésű harcjárműveket mutattak be

Ezeken a Komondorokon se lenne jó átesni.

Új, magyar fejlesztésű páncélozott harcjárműveket mutatott be Budapesten a Gamma Műszaki Zrt. és a Magyar Védelmiipari Szövetség – tudósít az MTI.

Zsitnyányi Attila, a szövetség elnöke, egyben a Gamma Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: hazánkban csaknem negyven éve nem fejlesztettek könnyű-páncélvédettségű harcjárművet. A cél az volt, hogy terepjáró képességű, ballisztikai védelemmel ellátható, többcélú járműcsaládot fejlesszenek, amely a NATO elveinek és a Magyar Honvédség igényeinek is megfelel.

MTI
MTI

A bemutatóra két, Komondor típusú jármű készült el, egy négykerék-meghajtású betegszállító, valamint egy hatkerék-meghajtású bázisjármű. Készül egy hazai fejlesztésű radarral felszerelt jármű is, amely egyebek mellett a határőrizetben használható. A prototípusok elkészítésében kilencven magyarországi cég több mint 280 dolgozója működött közre.

A hatkerekű járműről Zsitnyányi elmondta: bármilyen terepen képes mozogni, téli időjárási körülmények közt is, Tíz tonnáig lehet terhelni és akár negyven tonnát is el tud vontatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik