Belföld

Visszamenőleg is megkapják a társasházak a gázkedvezményt

A társasházi fogyasztói közösségek a gázfogyasztás után járó támogatást akkor is megkapják október 1-től visszamenőleg, ha idén október 31-ig a szükséges nyilatkozatot az illetékes gázszolgáltató részére eljuttatják - közölte a gazdasági tárca.

A gázszolgáltató társaságok saját adatbázisuk alapján értesítették a társasházi lakóközösségeket a gázkedvezmény igénybevételének lehetőségéről. Ennek ellenére vannak olyan társasházi közösségek, amelyek még nem nyújtották be a kedvezmény igénybevételére vonatkozó kérelmüket.

Ki minősül társasháznak? 

A rendelet értelmében társasháznak minősülnek a lakásszövetkezeti lakóépületek, és azok az egyéb lakóépületek is, amelyek műszakilag, illetve az ingatlan-nyilvántartásban megosztva, legalább két önálló lakást tartalmaznak. A társasházi fogyasztói közösségek jogosultságának igazolásához a közös képviselőnek, vagy a képviselettel megbízott személynek nyilatkozatot kell adni a gázszolgáltatónak a házban található lakások számáról.

Annak érdekében, hogy e fogyasztóközösségek is október 1-jétől részesülhessenek a kedvezményes gázellátásban, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a gázszolgáltató társaságok megállapodtak abban, hogy a társasházi fogyasztói közösségek a támogatást akkor is megkapják október 1-től visszamenőleg, ha idén október 31-ig a szükséges nyilatkozatot az illetékes gázszolgáltató részére eljuttatják – közölte a gazdasági tárca.

A kedvezményes gázellátás igénybevételéről szóló 50/2003. (VIII. 14.), a GKM-rendelete értelmében azok a társasházi fogyasztói közösségek, ahol a házban lévő lakások hőellátását közös gázkazánról biztosítják, az árkedvezménnyel elszámolható földgázmennyiséget annyiszor vehetik figyelembe, ahány lakás van a házban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik