Belföld

Nagy Feró is fellépne Felcsúton

Nagy-Fero(650x433).jpg (Array)
Nagy-Fero(650x433).jpg (Array)

A „nemzet csótánya”megvédi az Omegát, koncertezne ő is Orbán falujának stadionjában.

A zenész, színész, a „nemzet csótánya” a Magyar Narancsban az Omega júniusi koncertje kapcsán azt mondja, „volna az a pénz”, amiért fellépne Felcsúton, de ez nehéz kérdés. Manapság ugyanis, ha végigsétál a kormányfő falujának főutcáján egy ismertebb ember, az már hír. „Aztán hosszasan elemzik, hogy miért akkor, miért úgy, kivel volt… Ilyen lett a világ”. Feró a stadiont csak képeken látta, de most majd megnézi. A koncert is érdekli.

Szerinte szinte lehetetlen, hogy egy zenekar az ilyen helyzeteket elkerülje. „Valahogy valakivel-valamivel mindig összehozzák az embert”. Ő meg egyébként is elfogult az Omegával, Kóbor Jánossal, amiért 1980-ban kőkeményen az ellenzékinek elkönyvelt Beatrice mellé álltak, segítettek. Indult egy Omega-LGT koncertturné, és ők lehettünk a harmadik zenekar, miközben az akkori hatalmasságok közül nagyon sokan a rendőrséggel egyszerűen letiltatták a koncertjüket. Ez a történet, akárhonnan nézzük is, ugyanúgy politika volt, mint a mai helyzet.

Mikor szakmabeliek fanyalognak mostanában, hogy jaj, hát ezek a Kóborék is beálltak a sorba, meg minek már nekik ez az egész, akkor visszakérdez: nektek hány bulitok van erre az évre? Az Omegának tudomása szerint tizenkettő, ebből tíz külföldön – miről beszélünk? “Igen, meg kell élni, pénzt keresni.” A teljes interjú a csütörtöki Magyar Narancsban.


Fotó: Hír24/Berecz Valter 

Nagy Feró 1980-ban az óbudai Hajógyári Szigeten rendezett Fekete Bárányok fesztiválon lett igazán a „nemzet csótánya”, akkoriban ő jelképezte a rendszerrel szembeni lázadást. Állítólag a ,,nemzet csalogánya” (Blaha Lujza) mintájára magának találta ki a nevet. Emlékei szerint – a Beatrice frontembereként – rendszeres vendég volt a hatóságoknál a rendszerváltás előtt.

“Mi a csövesek zenekara voltunk, és hát nyilván, amikor a szegényekről kezdtünk el énekelni, vagy azt mondtuk, hogy mi is szegények vagyunk igazából, akkor behívattak engem. Emlékszem, akkor még a budapesti KISZ bizottságban voltak barátaink, elmondták, hogy ilyen hülyeséget ne beszéljek. Magyarországon nincs szegény ember…” – mondta a minap XXI. század riportjában. A ’90-es években először a liberálisokkal, majd a jobboldallal szimpatizált. A rendszerváltás idején még kortes mondat is a „Szakadt országnak szakadt elnököt!”. 1993-ban az alapítók között csatlakozott az MDF-ből kiváltak által létrehozott MIÉP-hez. 1999-ben kilépett a pártból, azóta aktívan nem foglalkozik a politikával – írta a Wikipédia.

Dob-e majd puszit Kóbor János Orbánnak?

Nemrég ezt is megkérdeztük az Omega frontemberétől:

Olvasói sztorik