Belföld

A nem bevándorlók hajóval jöhetnek majd délről

tisza (Array)
tisza (Array)

Három kikőtőbe hozzák majd az embereket és az árut Magyarországra. Sok turistát várnak Szegednél. Az unió ad rá nem kevés pénzt.

Állandó folyami határátkelőhely nyílik a Tiszán Szegednél, az uniós támogatással megvalósuló fejlesztéstől a személy- és a teherforgalom erősödését, a turizmus fejlődését is várják – jelentette be Csókási Eszter, a DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője kedden a csongrádi megyeszékhelyen az MTI szerint.

A magyar és szerb oldalon összesen 1592 millió euróból megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően augusztus 1-jén három állandó folyami átkelő nyílik a Tiszán: Szegeden a belvárosban, illetve a medencés kikötőben, valamint a vajdasági Magyarkanizsa központjában – mondta az euroregionális fejlesztési ügynökség vezetője a sajtótájékoztatón.

A határátkelőhelyek kialakításával megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy a Tiszát nemzetközi vízi úttá nyilvánítsak – közölte a szakember.

Papp Károly, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese elmondta, július közepén Szeged belvárosában úszóművet telepítenek, ahol a hajók kiköthetnek, és végre lehet hajtani a személyforgalom – schengeni előírásoknak megfelelő – ellenőrzését.

A határátkelőhely a vízi közlekedésre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően reggel 7 és este 7 óra között működhet majd – tudatta az ezredes.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) vezetője közölte, a teherforgalom ellenőrzése a szegedi medencés kikötőben történik. Az 1990-es évek elején épült kikötő 2,5 méteres merülésű hajók fogadására is alkalmas. A projekt részeként az Ativizig vásárolt egy a kikötő bejárati csatornájának kotrására alkalmas munkagépet, így a létesítmény fenntartása alacsonyabb költségekkel megoldható lesz.

A Tisza alsó szakasza egészen Csongrádig folyamatosan használható a teherhajók számára, ezért a medencés kikötőnél meglévő vasúti iparvágány és a vízi szállítás összekapcsolásával komoly logisztikai lehetőségek nyílnak meg a térség számára – mondta az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik