Gazdaság

Rekordtöbbletet ért el a német államháztartás az első fél évben

A német államháztartás 2000 óta a legnagyobb többletét érte el az idei első fél évben.

A szövetségi statisztikai hivatal keddi közlése szerint az államháztartás mérlegében a hazai össztermék (GDP) 1,4 százalékát kitevő, 21,1 milliárd eurós többlet keletkezett a január-júniusi időszak végére.

A szövetségi szinten túl a tartományi kormányzatok és a helyi önkormányzatok, valamint a társadalombiztosítás is többlettel zárta az első fél évet.

A szufficit fele származott a szövetségi költségvetésből, amely például a mobilhálózati frekvenciák értékesítéséből 4,4 milliárd euró bevételhez jutott.

A kiadások a GDP 2,1 százalékát, 640,9 milliárd eurót, a bevételek a GDP 3,7 százalékát, 662,0 milliárd eurót tették ki az első fél évben. A legfontosabb bevételi forrást az adóbevételek jelentették, amelyek mértéke 4,6 százalékkal emelkedett. Ezen belül a rendkívül magas szintű foglalkoztatottságnak köszönhetően a jövedelem- és vagyonadóból származó bevételek 6,4 százalékkal ugrottak meg.

A statisztikai hivatal szintén kedden közölte a második negyedév gazdasági növekedésének részletes adatait.
A német GDP 0,4 százalékkal nőtt a június végéig tartó negyedévben az előző három hónaphoz képest a kiigazított adatok szerint, ami megegyezik az előzetes becsléssel. Az első negyedévben 0,3 százalékos növekedést regisztráltak.
A külkereskedelem 0,7 százalékponttal járult hozzá a gazdasági növekedéshez, míg a belső kereslet mérséklődése 0,3 százalékponttal csökkentette azt.

Az árfolyamhatástól megtisztított GDP az előző év azonos időszakához képest 1,6 százalékkal bővült április-júniusban, ami erősebb növekedést jelent az első negyedévi 1,2 százalékhoz képest.

A gyenge euró jelentősen segíti az exportorientált német gazdaságot, mivel így az euróövezeten kívül olcsóbbá válnak a német termékek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik