Kultúra

Újra kinyitottak a múzeumok

Kortárs alkotások, fazekas remekek, festmények és plasztikák a vásárhelyi kiállítóhelyeken.

A téli szünet után a héten újra kinyitottak a város múzeumai és kiállítóhelyei.

Cérnák és kártyák

Basa Anikó: Térképzelet (Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ)

Tornyai János Múzeum többek közt Basa Anikó képzőművész önálló kiállításával várja az érdeklődőket A 2012-es Vásárhelyi Őszi Tárlat nívódíjas művésze damilokból, cérnacsomókból és kártyalapokból készült térplasztikákat és hagyományos módszerekkel festett alkotásokat mutat be a közönségnek. A kiállítás február 9-ig lesz látható.

Vásárhely és a fazekasság

Vékony Sánor munka közben. (Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ)

A Tornyai-múzeum bejáratánál Vékony Sándor fazekas mester munkássága előtt tisztelegnek, egy az iparművész kiemelkedő alkotásait bemutató kamaratárlattal. Vékony Sándor jelentősége abban mutatkozik meg, hogy ő volt az első, aki felismerte a hajdani tálasok munkáinak szépségét, formakincsük, motívumviláguk megőrzésének fontosságát.

Műtermi jegyzetek

Zoltai Attila alkotásai körében (Forrás: Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ)

Zoltai Attila festőművész több mint harminc festménye és közel kéttucatnyi plasztikája került kiállításra az Emlékpont múzeumban. A festő-tanár sokszor humoros, ugyanakkor gondolatébresztő alkotásain keresztül betekintést enged sokoldalú művészi gondolatvilágába, világnézetébe. A tárlat vasárnap délután három órakor egy rendhagyó tárlatvezetéssel és zenés performansszal zárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik