Belföld

Két hét alatt hatan haltak meg Győr-Sopron megyében

Áprilisban 12 nap alatt öt halálos balesetben hatan veszítették életüket. A baleseteket személygépkocsi, kerékpáros, és segéd-motorkerékpáros okozta.

A tragédiákhoz a figyelmetlenség, a vasúti tilos jelzés figyelmen kívül hagyása, a jobbra tartási kötelezettség és az elsőbbségi jog meg nem adása vezetett.

A két vasúti tragédia alsóbbrendű út fényjelző készülékkel biztosított vasúti átjárójában történt. Az M1-es autópályán volt további 2 baleset, valamint egy-egy az 1-es számú főúton és Győr belterületén a Jereváni úton.

A halálos tragédiák okozói többségében megyén belüli lakosok voltak, akik már többször közlekedtek az érintett útvonalakon, így a figyelmetlenség mellett a túlzott magabiztosság is szerepet játszhatott a balesetek bekövetkezésében.

Megyénkben a legtöbb személyi sérüléses balesetet a személygépkocsi vezetők mellett a tehergépkocsi vezetők okozzák. Ez év tavaszán a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság új, a digitális menetíró készülékek ellenőrzéséhez használható elemző eszközöket szerzett be, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság jóvoltából.

A berendezés segítségével – a vezetési- és pihenőidő ellenőrzésen túl – lehetőség nyílik a menetíró készülékben tárolt adatok kinyerésére. Ezáltal a rendőrség számára hetekre visszamenően hozzáférhetővé válik a jármű haladási sebessége, a sebességgel összefüggő szabályok megsértése is. Az új eszköz bevezetésével és rendszerbe állításával lehetővé vált a tehergépjármű ellenőrzések hatékonyságának további növelése.

A megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság arra kéri a közlekedőket, hogy figyeljenek egymásra, legyenek partnerek a közlekedésben, tartsák be a közlekedési szabályokat. Vezessenek figyelmesen, ne lépjék túl a megengedett sebességet. Közlekedésbiztonsági szempontból nagyon fontos, hogy a passzív biztonsági eszközöket (biztonsági öv, gyermekbiztonsági rendszer) rendeltetésszerűen használják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik