Kultúra

Keleti Éva fotói a REÖK-ben

Törőcsik Mari, Hofi Géza, Latinovits Zoltán izgalmas portréit is láthatja a közönség vasárnaptól a REÖK-ben a színházi fotózást megújító Keleti Éva tárlatán.

Törőcsik Mari, Hofi Géza, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és még számtalan legendás művész nem mindennapi, sokszor szórakoztató, néha megindítóan intim szituációkban: így látta őket Keleti Éva, így engedték magukat láttatni a művészek a színházi fotográfia mára ikonikus egyéniségének, aki iskolát teremtett a színházi fotózásban. Jelentős korszak, a színházi aranykor kiemelkedő figuráinak nagy pillanatait kapta lencsevégre.

Szombaton, a REÖK-ben nyílik Keleti Éva legújabb kiállítása, Visszapillantás: a kultúra vonzásában címmel. Az eseményen a többek közt Balázs Béla-, Érdemes művész, Táncsics Mihály- és Prima Primissima-díjjal kitüntetett művésznő is részt vesz. Ez alkalomból a megnyitóbeszédet Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója tartja majd. A Kossuth-díjas táncművész-koreográfus is szerepel Keleti Éva egyik képén, méghozzá édesapjával, a huszadik század egyik legjelentősebb táncművészével közösen.

Az ábrázolt különleges pillanatokról Keleti Évának számtalan megható, érzékletes története van. Láthatjuk a kiállításon többek közt azt a képet, mely Darvas Ivánról készült akkor, amikor már tudható volt, hogy forradalmi tevékenysége miatt börtönbe zárják. Timár Józsefről készült fotója azt a kulisszák mögötti pillanatot ábrázolja, mely során az akkor már halálos beteg színész azt próbálgatta, elbírja-e még a kellékbőröndöket. Talán a leghíresebb sorozat Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva közös életébe enged betekintést. Ám a képek egy öröknek hitt, felemésztő szerelem pusztulásáról is árulkodnak.

A kiállításon nemcsak a fent említett színészportrékat láthatja majd a közönség, hanem táncprodukciók részleteinek felvételeit, riportfotókat, költők, írók, rendezők, képzőművészek portréját. A közel száz alkotást felvonultató, reprezentatív kiállításon ismerős, szeretett arcok köszönnek vissza, a fotók legtöbbje már önmagában legendásnak számít – túl azon, hogy valódi legendák fontos pillanatait örökítette át számunkra a múltból. A tárlat 2013. november 10. és 2014. január 12. közt látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik