Belföld

Végre enyhül a káosz a Dunántúlon

Ismét járható az M7-es és az M1-es autópálya. A 1-esen éjszaka szintén megindult a forgalom, balesetek miatt azonban újabb útzár lépett életbe.

10.28 – Az M1 autópálya megyei szakaszán, a 81, 82 és 83 felhajtóknál, a rendőrség megkezdte a gépjárművek autópályára történő szakaszos felengedését Budapest irányába. Mivel az autópálya egyes területein (Komárom-Esztergom megyei szakaszain) még előfordulhatnak hóátfúvásos területek, az útburkolat folyamatos tisztítása miatt, ezeken a helyeken lassabb haladásra lehet számítani. A forgalomirányítás miatt kialakult átmeneti helyzetre tekintettel kérjük az utazók türelmét és megértését.

Teljes pályazár van az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán az M19-es kereszteződésnél, a 107-es kilométernél – tájékoztatta a rendőrség szombat reggel az MTI-t.

A sajtószolgálat közölte: hókotrók tisztítják az utat, illetve a rendőrség folyamatosan szállítja az autópályára azokat a tulajdonosokat, akiknek járműve az autópályán vesztegel. Emiatt nem lehet közlekedni a főváros irányában. Információink szerint legkésőbb szombat estig feloldják az útzárat és teljesen helyreállhat a rend.

A lezárást a 112-es kilométernél lehet elkerülni Győrszentiván felé. Az 1-es számú főút Komárom-Esztergom megyei szakasza egy sávon járható.
A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kéri azokat, akiknek járműve az autópályán vesztegel, hogy a 06-34/517-777 és a 06-20/224-27-22-es telefonszámon jelentkezzenek, hogy rendőri segítséggel elszállíthassák a gépkocsikat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szombat reggel 6 órai összesítése alapján Fejérben 31, Veszprémben 24, Komárom-Esztergomban 22, Tolnában 19, Győr-Moson-Sopronban 9, Zalában 6, Somogyban 4, Bács-Kiskunban 4, Szabolcs-Szatmár-Beregben 4, Pest megyében 3, Baranyában 2 járhatatlan út volt. A péntek délutáni több mint 180 járhatatlan útból így sikerült mintegy 50 utat járhatóvá tennie a társaságnak.

Az elmúlt napokban több mint 13 ezer embert és 3500 autót sikerült kiszabadítani a hó fogságából!

A közlemény szerint a Dunántúlon továbbra is téliesek az útviszonyok, a reggeli fagyok miatt több fő- és mellékúton is előfordulhatnak síkos útszakaszok. Ezért a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel vezessenek, csak téli gumival felszerelt gépjárművekkel keljenek útra, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Sínen van a vasúti közlekedés is

Szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel, az országban jelentősebb késések és fennakadások nincsenek a vasúti közlekedésben – közölte a Mávinform szombat reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint a hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhattak, ezért egyes vonatok késhettek, de 500 hómunkás dolgozott a helyreállításon.

A reggeli időszakban Nyíregyháza és Záhony között néhány vonat 20-30 perces késéssel közlekedik, és a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Nagyszentjános és Ács közötti szakaszán lehet 10-20 perccel hosszabb a menetidő. Ezen a vonalon hajnalban három járatot törölt a vasúttársaság. A Kaposvár-Siófok vonalon a hótorlaszok miatt nem közlekednek a vonatok a pálya felszabadításáig.

A váltókat napközben is folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik. Hótorlaszra már a Komárom-Győr szakaszon sem kell számítani, de több állomáson nagy teljesítményű, hótolóval felszerelt mozdonyok még készenlétben állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik