Belföld

Minősíthetetlen – meggyalázták a fehérvári lovasszobrot

Ma dél körül vették észre, hogy a Pátzay Pál-féle lovasszobor kardjából letörtek, és a csonka darabot falloszként a huszár lábához tették.

Valószínűleg még éjszaka történhetett az eset, amikor ismeretlen tettes vagy tettesek megcsonkították a Tízes huszárok emlékművét, amit alkotója 1938-ban készített.

A Tízes huszárok gyakorlatilag 1741-től az I. Világháború végéig minden harci eseményen részt vett. 1790-ig pallosjogokkal rendelkeztek, ami azt jelentette, hogy élet, halál urai voltak. Harcoltak az örökösödési háborúkban, a ’48-’49-es szabadságharcban, taljánokkal, franciákkal. A világháború végén feloszlatták az ezredet. Ezt az ezredet három évszázadon át úgy ismerte az ország-világ, hogy fehérvári huszárok. A mai Fehérvári Huszárok Egyesület gondozza az egykori lovasok emlékét. Ampli Ferenc huszárőrnagy, az egyesület parancsnoka a Fehérvár24-től értesült, hogy mi történt a szoborral. A huszárőrnagy mélységes felháborodásának adott hangot, és kijelentette: sajnos sokan vannak, akik előtt nem létezik semmilyen szentség, az ilyen emberek nem is érdemlik meg a szentség kegyelmét sem. Ha a gaz elkövetőket megtalálják, nem a törvény szerinti büntetést rúnám ki rá, hanem szigorúbbat, mert nem pusztán egy műemléket, de hősök emlékét gyalázták meg – mondta Ampli Ferenc. A parancsnok elmondta, hogy az egyesület huszárjai egy Kossuth-film forgatásán dolgoznak távol Fehérvártól, ő maga pedig hajnalban ment dolgozni, és még nem ért vissza a városba, ezért nem tudtak a gyalázatról. Kijelentette: a társakkal közleményt fogunk kiadni.

Az önkormányzat közleménye szerint minden segítséget megad az elkövető vagy követők kézre kerítésére. Azt nem tudjuk, hogy hivatalosan tett-e már bárki is feljelentést.

A szobrot Kocsis Balázs restaurátor próbálja meg eredeti állapotába hozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik