Belföld

Sólyom továbbra sem hajlandó egyeztetni

Sólyom László leszögezte: a jövőben sem változtat az ombudsmanok jelölési eljárásán, azaz nem áll szándékában az általa jelölt személyekről előzetesen egyeztetni a parlamenti pártokkal. Véleménye szerint ugyanis a döntéseknek a nyilvánosság előtt kell megszületniük. Arra a kérdésre nem válaszolt, újra eddigi jelöltjeit terjeszti-e fel.

Eredményesnek és megnyugtatónak nevezte Sólyom László köztársasági elnök az ombudsmanok jelöléséről a parlamenti pártok frakcióvezetőivel folytatott megbeszélést. Az államfő elmondta: az ombudsmanok jelölésében és megválasztásában az elnöknek és az Országgyűlésnek is megvan a maga szerepe. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy a döntések a nyilvánosság előtt szülessenek, ezért nem konzultál a jelöltekről a pártokkal. Sólyom László szerint mindez nem a frakciók lebecsülését jelenti.

Még nem tudja, kiket jelöl

Arra a kérdésre, hogy ugyanazokat a személyeket jelöli-e újra a jövő nemzedékek omdusmanjának, illetve adatvédelmi biztosnak, a köztársasági elnök azt mondta, hogy erre még nem tud válaszolni. „Elvileg lehetségesnek tartom, de ezt ne úgy értsék, hogy szándékom” – tette hozzá Sólyom László. A törvények szerint, a törvények betartásával jelölök, a döntés a parlamenté – jelentette ki a köztársasági elnök, hozzáfűzve: az államfő és az Országgyűlés közötti munkában mindenki a ráeső részt kell hogy végezze.

Sólyom László emlékeztetett arra, hogy öt alkalommal akkor is sikertelen volt a parlamenti szavazás, amikor elődei egyeztettek a pártokkal a jelöltről. Arra a felvetésre, hogy valóban Baka Andrást jelöli-e a Legfelsőbb Bíróság élére, Sólyom László úgy válaszolt: kellő időben megteszi a jelölését.

Az MSZP és az SZDSZ megérti

Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője úgy nyilatkozott: frakciója és a köztársasági elnök álláspontja ugyan nem közeledett, de világosabbá vált. Az MSZP politikusa hangsúlyozta: senkinek sem érdeke a parlament és az államfő közti konfliktus gerjesztése. Az MSZP álláspontja az, hogy lehet eredményesebbé tenni a jelölési eljárást – hangsúlyozta Lendvai. Megjegyezte: nem az ombudsmanjelölés módszere a magyar közélet leglényegesebb vitája.

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese azt mondta: tiszteletben tartják Sólyom László jelölési módszerét. A liberális politikus emlékeztetett arra, hogy frakciójuk különbözőképpen szavazott az eddigi jelöltekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik