Belföld

MSZP: 12 módosítás az eü-törvényhez

Az MSZP-frakció nemet mond az egészségbiztosítási törvényt megerősítő fideszes népszavazási kezdeményezésre, és támogatja az egészségbiztosítás új modelljét felvállaló törvényt - jelentette be Lendvai Ildikó a képviselőcsoport évadnyitó ülése után.

Azért nem támogatjuk a népszavazási kezdeményezést, mert visszaélésnek tartjuk a parlamenti és képviselői felelősséggel – fogalmazott Lendvai Ildikó. “Vállaljuk a felelősséget az egészségbiztosítási törvény tartalmáért és kivitelezéséért” – mondta a frakcióvezető.

Felmentést kértek, nem kaptak

A szocialista frakcióvezető elmondta: Karsai József felmentését kérte a zárószavazás alól, míg Farkas Imre a szavazástól való távolmaradását kérte. A képviselőcsoport nem hagyta jóvá a képviselők kérését. A politikus közölte: amennyiben a két képviselő a frakció álláspontjával ellentétesen dönt, akkor a képviselőcsoport etikai bizottsága mérlegeli a történteket.

12 módosítás

Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa arról számolt be, hogy a frakció 12 módosító indítvány benyújtását támogatja, ezek 60-65 ajánlási pontot tartalmaznak. A szocialista képviselőcsoport úgy döntött, hogy a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal összefüggésben nem nyújt be módosító indítványt – közölte a képviselő. Kökény kitért arra, hogy az indítványok megfelelnek a köztársasági elnök elvárásainak, és a törvény eredeti céljával összhangban a garanciális elemeket, a társadalmi kontrollt erősítik.

Elmondta: 2009. február 1-jével indulnak el a pénztárak. Az eredeti elképzelésekkel szemben nem lesz tagtoborzási időszak, a területi elv érvényesül. Az első pénztárváltási időszakra 2009 tavaszán kerül sor.

A fontosabb javaslatok között említette azokat, amelyek alapján az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) a pénztárak felügyelő bizottságaiba egy főt jelölhet az állami helyek “rovására”. A biztosítás-felügyeleti tanácsba is delegálhat 2 tagot az OÉT, és így emelkedik a tanács létszáma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik