Októberben egy teljes naptári hónapon keresztül a figyelem középpontjába kívánják állítani az olaszrizling szőlőfajtát a tudatos borkedvelői réteg és az alkalmi borfogyasztók számára egyaránt.
Az olaszrizling egyik legfontosabb terroir-fajtánk, mely szinte mindenhol előfordul Magyarországon. Az olaszrizling egyik olvasatban egy magas beltartalmi értékekkel rendelkező, jól érlelhető fajta, mely összetett bort képes adni, különleges termőhelyi karaktert fedve fel. Másik arca egy gyümölcsös, könnyed tételt mutat, amely üdítő mivoltának köszönhetően számtalan fogyasztási lehetőséget kínál.
Elmondta: A Káli-medence és a Tapolcai-medence vidékén ez a borfajta természetes kísérője a balatoni lét szépségeinek.A balatoni életteret, a tájat, a kultúrát kívánják megmutatni. Az ott élő kézművesek, állattenyésztők, gyömölcstermesztők munkája teremti meg mindazt, ami a vendégek poharába, tányérjába kerül.