Nagyvilág

Nem jelent meg a tárgyaláson Szaddám

Nem jelent meg bírái előtt Szaddám Huszein volt iraki diktátor perének szerdai bagdadi tárgyalásán, ehelyett a védők sürgős és bizalmas konzultációkat kezdtek a bírósággal, így késett a per folytatása.

A fővádlott, Szaddám Huszein nélkül, újabb tanú meghallgatásával folytatódott szerdán Bagdadban a volt iraki elnök és hét vádlott-társa pere. Az első tanú – egy személyazonosságának eltitkolását kérő férfi – függönnyel eltakarva tett vallomást, elbeszélve, miként tartották fogva hónapokon át, és kínozták meg az előző rendszer uralkodó pártja.  Kijelentette: kínzásakor jelen volt Barzan Ibrahím at-Tikríti is.

A bíróság kérdései nyomán azonban kiderült, hogy a tanúnak be volt kötve akkor a szeme, tehát nem láthatta, kik voltak jelen a teremben, ahol megkínozták. Ekkor a tanú úgy pontosította vallomását: más foglyoktól tudta meg, hogy Szaddám Huszein féltestvére is ott volt.

A szerdai tárgyalás kezdete órákkal halasztódott, mert a bírák és a vádlottak védői hosszasan tanácskoztak előtte, folytassák-e a tárgyalást a fővádlott jelenléte nélkül. Végül megegyeztek a folytatásban. A többi hét vádlott – az exelnök hét bizalmas híve, rendszerének hét magas rangú tisztségviselője – ott ült a vádlottak padján. Az elnöklő bíró december 21-re tűzte ki a következő tárgyalási napot.

Gyermekrablás

Szaddám már a keddi tárgyalás zárásakor a per bojkottjával fenyegetőzött, mert szerinte “a bíróság igazságtalan”. Bekiabálva azt kérdezte a bíróktól, van-e szándékosság abban, hogy a vádlottakat teljesen elcsigázottan hurcolják a bíróság elé, s arra panaszkodott, hogy nincs tiszta ruhája, megfosztották a zuhanyozás és az ájtatosság lehetőségétől is. “Ez terrorizmus” – mondta Szaddám Huszein, s a tárgyalás végén pokolba kívánta bíráit.


Közben Bagdadban elrabolták a Szaddám-per egyik biztonsági őrének nyolcéves kisfiát szülei háza elől. Az iraki rendőrség, amely szerdán adott ki közleményt a bűncselekményről, egyelőre nem tudja, hogy a gyermekrablás összefüggésbe hozható-e a bagdadi tárgyalással.


A tárgyalásokon egyelőre az első vádpont van napirenden, mely szerint 1982-ben egy Huszein elleni sikertelen merényletkísérlet után a diktátor hívei a Bagdadtól 60 kilométernyire, északra fekvő Dudzsail falu 600 síita lakóját hurcolták az iraki titkosszolgálat egyik bagdadi börtönébe. Száznegyvenhármam sohasem tértek vissza. Az ügyészek azt igyekeznek bizonyítani, hogy Szaddám Huszein rendelte el a dudzsailiak elhurcolását, megkínzását és megölését bosszúból a faluban ellene megkísérelt merényletért.


Kínzásokról tanúskodnak


Kedden öt szemtanú – köztük két nő tett vallomást az 1982-ben a síita lakosság ellen elkövetett, emberiesség elleni bűncselekmények ügyében. Az egyik tanú, aki a többiekhez hasonlóan függöny mögül válaszolt a bíróság kérdéseire, a Dudzsailból származó, 38 éves Ahmed Hasszán elmondta, hogy a támadás után családjával együtt elfogták és vallatták, majd az iraki hírszerzés bagdadi főhadiszállására szállították, amelyet akkoriban Barazan Ibrahim at-Tikríti, Szaddám Huszein féltestvére irányított, aki egyike a mostani per emberiesség elleni bűntettekkel vádolt nyolc vádlottjának.


Ahmed Hasszán könnyeivel küszködve felidézte: fogva tartása idején egy szobában emberi húsdarálót látott, és testvérét elektrosokkal vallatták 77 éves apjuk szeme láttára. A foglyok közül egy embert lábon lőttek, másoknak karját és lábát törték. Testvérével együtt négy évig voltak börtönben, néhány lépésre egymástól, de sohasem láthatták egymást.


A tanú meghallgatását követően Szaddám Huszein kapott szót, aki elmondta: tudatában van annak, hogy vádlott-társaival együtt ki is végezhetik, de nem fél a haláltól. Mint mondta, a kivégzés manapság olcsóbb Irakban, mint egy pár cipő. Ennek a pernek a közvélemény szempontjából van jelentősége – tette hozzá. A volt iraki diktátor végezetül azt kérte a bíróságtól, hogy független orvosszakértők vizsgálják meg a tanút.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik