Nagyvilág

Tárgyalóasztalhoz ül Tibet és Kína

Az észak-indiai Dharamszalában működő tibeti emigráns kormány szombaton jelentette be, hogy megbízottjai a tervezethez képest egy nappal később, vasárnap találkoznak a kínai kormány képviselőivel.

A dalai láma két küldöttet menesztett Kínába, hogy “nem hivatalos” megbeszéléseket folytasson a kínai vezetés képviselőivel.

Tavaly szakadt meg a párbeszéd

A kínai kormány április végén jelentette be, hogy kész fogadni a dalai láma megbízottját a 2007-ben megszakadt párbeszéd újraindítása, a tibeti válság megoldása végett.

A Szamdhong Rinpocse miniszterelnök vezette tibeti emigráns kormány pénteken közölte, hogy a küldöttek “kifejezik majd aggodalmukat amiatt, ahogy a kínai hatóságok kezelik a tibeti helyzetet, és javaslatokat tesznek arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne békét teremteni a térségben”.

Kína támadja a lámát

Eközben Kína hivatalos tibeti lapja szombati számában bűnözőnek nevezte a dalai lámát, ami arra utal, hogy a pekingi kormány a tárgyalásra való hajlandósága ellenére nincs békülékeny hangulatban. “Tibet hazafias népe szigorúan elítéli azoknak a bűnöket, amelyeket a 14. dalai láma és hívei követnek el – írta a lap. A lap többek között megismételte azokat a vádakat, amelyek szerint a dalai láma “klikkje” szervezte meg a március 14-i véres zavargásokat Tibet fővárosában, Lhászában.

Chhime Chhoekyapa, a dalai láma egyik magas rangú tanácsadója úgy nyilatkozott: nem sokat várnak a tárgyalásoktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik