Pénzügy

Idén két felvételi tájékoztató jelenik meg

Az idén is részletesen és precízen tájékoztat minden érettségizőt, felvételizőt az előtte álló lehetőségekről és szabályokról az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) 2008-as könyvcsaládja. Ennek első kiadványa a februárban induló képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2008 februárjában induló képzések című könyv, amely október 15-én jelenik meg.

Ebben az évben a két felvételi eljárás miatt két felvételi tájékoztató jelenik meg, külön kiadvány tartalmazza majd a korábban „keresztfélévesként” is ismert képzésekben meghirdetett szakok listáját, amely október 15-étől lesz elérhető a könyvesboltokban, és majd külön kiadványban szerepel a szeptemberben induló képzések listája, amely december 15-én jelenik meg. A februárban induló képzésekre csak azok jelentkezhetnek november 15-i határidővel, akik már középfokú vagy felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.


Segít a választásban a Felvételi tájoló


Az OFIK Felvételi tájoló címmel jelenteti meg azt a kiadványát, melyből a felvételizők a meghirdetett szakok részleteiről – tanult tárgyak, specializációs lehetőségek, rokon szakok, szakirányok, bejutási esélyek, további lehetőségek a mesterszakokon, munkaerő-piaci elhelyezkedés esélyei – szerezhetnek bővebb és hasznos információkat. A könyv az intézményeket részletesen bemutató oldalain beszámol az egyes szakokon szerezhető ösztöndíjak várható összegéről, hogy milyen cégekkel áll szakmai együttműködésben az adott intézmény, hol tölthetik a hallgatók a szakmai gyakorlatukat, milyen infrastrukturális (könyvtár, labor, számítógépek) adottsággal bír az intézmény, ezzel is segítséget nyújtva, hogy a felvételizők két ugyanazon szakot kínáló intézmény közül a számukra kedvezőbbet választhassák.


A három kötetből álló kiadvány október végén jelenik meg: a Felvételi tájoló 1-ben az agrárképzés, a gazdaságtudomány, a jogi és igazgatási képzés és a sporttudomány kap helyet; a 2-ben a bölcsészettudomány, a művészeti képzés, a művészetközvetítés, a pedagógusképzés, illetve a társadalomtudomány. A 3. kötetben pedig az informatika, a műszaki képzés, a nemzetvédelmi és katonai képzés, az orvos- és egészségtudomány, valamint a természettudomány fontos ismeretei találhatók.


Rangsor az egyetemek és főiskolák között


A felsőoktatási intézmények rangsorait is ismét megjelenteti az OFIK, ez a legnépszerűbb képzések közül 16 szakot és 10 képzési terültet tartalmaz majd, a számszerű adatok összevetésén túl a hallgatók és az oktatók, valamint a munkaerőpiac képviselőinek véleménye szerint. A Diploma 2008 Felvi-rangsorok című kiadványban emellett szerepel majd az összes alapszakot magában foglaló rangsor, amelyet a jelentkezések és a felvettek alapján állítanak össze. A kiadványt november 15-től kereshetik a polcokon.


Gyakorlás az érettségire


Az érettségire való felkészülésben és a tudásszint mérésében segít az Érettségi vizsgakövetelmények című kiadvány, amelyben a kötelező érettségi tárgyak (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika) közép- és emeltszintű feladatsoraival külön kötetben gyakorolhatnak a felvételizők. A két kötet már most kapható.


Szakirányú továbbképzések, doktori képzések – diplomásoknak


A diplomával rendelkezők számára kínál szakmájukon belül továbbképzési lehetőségeket a Szakirányú továbbképzések című kiadvány. A könyv a Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2008 szeptemberében induló képzések című kiadvánnyal egy időben, december 15-én jelenik meg. Szintén december 15-étől, de csak a felvi.hu-n lesz elérhető a doktori (PhD, DLA) képzések felvételi tájékoztatója, itt olvashatnak az érdeklődők a felvételi szabályokról, költségekről, kiírásokról és a képzésekről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik