Élet-Stílus

Meghalt Muriel Spark skót írónő

Nyolcvannyolc éves korában egy firenzei kórházban meghalt Muriel Spark skót írónő, a második világháború után brit irodalom egyik népszerű képviselője. Muriel Spark novellái, regényei Magyarországon is korán megjelentek a Nagyvilág folyóiratban, majd könyv alakban is, köztük az öregedés problémájával szembenéző Memento Mori, a Robinson, a Senki ne zavarjon vagy talán legsikeresebb könyve, a Miss Jean Brodie virágkora, amelyből 1969-ben film is készült Maggie Smith főszereplésével.

Spark, eredeti nevén Mirel Sarah Camberg, Edinburgh-ben született 1918. február 1-jén. Az elmúlt 26 évben a toszkánai Civitella della Chiana kisvárosban élt. Tavaly a város díszpolgárává avatták. Halálhírét Civitella polgármestere jelentette be szombaton.

Pályafutását irodalmárként kezdte, Wordsworth-ről és a Bronté-nővérekről írt tanulmányokat. Az 1950-es évektől tért át a szépirodalomra, és sajátos stílust alakított ki hétköznapi helyzetek, figurák köré vont nemegyszer misztikus, természetfeletti légkörrel. Jellemző volt rá a fekete humor, a sokszor kíméletlenségig fokozott irónia. Költőként is elismerést aratott. 1993-ban Nagy-Britanniában lovagi (Dame) címet kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik