Élet-Stílus

Kitört a szabadalom-háború

A héten kitört a szabadalom-háború, amelynek végkimenetelét egyelőre nem lehet látni. A felek még csak felálltak és kígyót-békát kiabálnak egymásra.

A Microsoft első számú jogi szakértője azt állítja, hogy a Linux, az OpenOffice és nyílt forráskódú szoftverek tucatjai a cég számos szabadalmát sértik.

Brad Smith egy a Fortune magazinnak adott interjúban beszélt a nyílt forráskódú platform jól ismert fejlesztései körüli kifogásaikról, kiemelve, hogy ezen alkalmazások a Microsoft több mint 230 szabadalmát sértik. Felsorolásában megemlítette, hogy a Linux kernel a szoftvercég 42, a kezelőfelület és egyéb komponensek további 65, míg az OpenOffice irodai programcsomag 45 szabadalmat használt fel engedély nélkül. 83 egyéb újításra további nyílt forráskódú szoftverekben bukkantak rá, amelyet szintén kifogásolnak.

Az egyelőre nem világos, hogy Redmond miképpen szeretne elégtételt venni az állítólagos szabadalomsértésekért. Ezzel kapcsolatban Steve Ballmer vezérigazgató kijelentéseit idézik, miszerint tiszta játékra van szükség, mivel a nyílt forráskódú platform szereplőire is ugyanazon a szabályok vonatkoznak, mint az iparág többi résztvevőjére. A szoftvercég egyelőre licencmegállapodásokat igyekszik kötni több más vállalattal – erre a Sunnal kötött szerződés után több esetben is volt példa, ily módon sikerült behálózni a Samsungot és a Fuji Xeroxot is, a Red Hattel folytatott tárgyalások viszont megfeneklettek.

A cikkben megemlítik továbbá, hogy számos nagyobb cég – így a Sony, az IBM, a NEC és a már említett Red Hat – az Open Invention Network keretében igyekezett összeállítani újításainak tárházát. Amennyiben a Microsoft nekimegy ezen cégeknek, ez a tudástár megfelelő alapot adhat egy ellentámadásra, amely viszont a Windows operációs rendszereket veheti célba és bizonyára számos kapaszkodót találnak majd, már ami a szabadalmakat illeti.

A válasz sem késett

Linus Torvalds, a Linux megalkotója szerint a Microsoft komoly gondban lenne, ha operációs rendszerének kódját szabadon átvizsgálhatnánk. Torvalds egy interjúban beszélt a redmondi kijelentésekről és az ehhez kapcsolódó törekvésekről. A Microsoft ugyanis azt állítja, hogy a Linux, az OpenOffice és számos egyéb nyílt forráskódú szoftver számos szabadalmát megsérti, ezért a jövőben keményebben lépnek majd fel a hasonló esetekben. A szoftvercég egyelőre nem indít pereket, de elvárja, hogy az érintett vállalatok és szervezetek megfelelő licencmegállapodások révén rögzítsék a felhasználás feltételeit.

A Linux atyjaként tisztelt Torvalds ugyanakkor rögtön ellentámadásba lendült és az interjúban kijelentette, hogy éppen a Microsoftnak nem kellene szabadalomsértést emlegetnie, hiszen ha a cég operációs rendszerének forráskódját ugyanilyen szabadon vizsgálhatnánk át, Redmond komoly bajba kerülne. Vállalatok tucatja indítanának szabadalomsértési pert, mivel rögtön fény derülne arra, hogy a Windows egyes részei pontosan honnan is erednek. A szakember elismerte, hogy az operációs rendszerek számos alapvető funkciójáról szóló szabadalmakat már az 1960-as években levédték – ezt nagyrészt az IBM végezte el -, ám ezek többsége már érvényét vesztette, így nem lehet velük semmilyen probléma.

Javaslatai között szerepel az is, miszerint a Microsoftnak meg kellene neveznie, hogy pontosan mely szabadalmakkal van gondja. Ily módon a bíróságon kiderülne, hogy érvényesek-e a szoftvercég állításai, illetve két módon is lehetőség adódna az összeütközések elkerülésére. Egyfelől kiderülne, hogy a Linux nem sért semmilyen szabadalmat, másfelől pedig lehetővé válna a forráskód megfelelő módon történő módosítása, bármilyen “butaságba” is kapaszkodnak a redmondiak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik