Élet-Stílus

Cseh és szlovák blama a jégkorong-vb-n

Az Egyesült Államok válogatottja meglepetésre, de cseppet sem érdemtelenül legyőzte az esélyesebb szlovákokat, a németek pedig a cseheket verték a moszkvai jégkorong-vb középpdöntőjében.

Kapcsolódó linkek:

jegkorong.lap.hu
sport.lap.hu

A végső győzelemre is elvileg esélyes szlovák válogatott csapnivaló teljesítményt nyújtott a meccsen, talán egy kicsit le is becsülte a világsztárok nélkül felálló, ám egységes és célratörő hokit játszó amerikai csapatot. Az Egyesült Államok Andrew Hutchinson távoli lövésével szerezte meg a vezetést, majd David Backes lépett meg emberhátrányban és emelt fonákkal a bal felső sarokba. Zdeno Chara góljával ugyan szépített a szlovák csapat, ám továbbra sem játszott jól, az amerikaiak pedig éltek a lehetőséggel, és a második harmadban újabb két gólt szerezve tulajdonképpen eldöntötték a találkozót.

Előbb Philip Kessel lövése után egy védő korcsolyájáról pattant be a pakk Karol Krizan kapus lábai között, később pedig Brandon Bochenski értékesített egy emberelőnyt. A záró felvonásban már jobban csipkedte magát a szlovák gárda, Marian Gaborik remek szólógóljával kozmetikázott is az eredményen, de képtelen volt megszorítani a győzelmet jobban akaró amerikaikat, akiknek hat pontjuk van az F-csoportban, a szlovákoknak pedig maradt három.

A délutáni program egy újabb, még az amerikai győzelemnél is nagyobb meglepetéssel indult: Németország csapata 2-0-ra elpáholta a 2005-ben aranyérmet, tavaly ezüstérmet nyerő cseheket. Dimitrij Kotschnew, a németek kapusa legyőzhetetlen volt ezen az estén, 21 lövést hárított, míg elől leginkább Michael Wolf remekelt. A csatár az első harmad végén gólpasszt adott Michael Hackertnek, a mérkőzés 59. percében pedig maga talált a kapuba. A németek másodszor nyertek Csehország ellen világbajnokságon, elsőként 1986-ban, szintén Moszkvában a jogelődnek számító Csehszlovákiát múlták felül 4-3-ra.


Cseh és szlovák blama a jégkorong-vb-n 1

A négybõl az egyik amerikai gól (ihwc.net)



A finnek szoros mérkőzésen fektették két vállra a derekesan küzdő svájci válogatottat. Az északiak fölénye csak az 52. percben érett góllá (Tuomo Ruutu volt eredményes), majd 14 másodperccel a vége előtt Ville Peltonen biztosította be a győzelmet, miután a kapuslehozatalt követően az üres ketrecbe lőtt. A svédek nem kis meglepetésre kétgólos hátrányba kerültek a dánok ellen a meccs elején, ám zsinórban öt gól szerezve végül magabiztosan győztek.

Moszkva, vb, középdöntő
E-csoport:

Finnország-Svájc 2-0
Svédország-Dánia 5-2

A csoport állása:
1. Svédország 9 pont/3 mérkőzés
2. Oroszország 6/2 (14-5)
3. Finnország 6/3 (12-7)
4. Svájc 3/3
5. Olaszország 0/2 (2-9)
6. Dánia 0/3 (5-20)

F-csoport:
Egyesült Államok-Szlovákia 4-2
Németország-Csehország 2-0

A csoport állás:
1. Egyesült Államok és Csehország 6 pont/3 mérkőzés (12-7)
3. Kanada 6/2 (8-6)
4. Szlovákia 3/3 (11-10)
5. Németország 3/3 (5-8)
6. Fehéroroszország 0/2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik