Élet-Stílus

BL-selejtezők: az Ajax nélkül folytatják

Az esélyesek örülhettek a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörének visszavágóin. Továbblépett az Arsenal, a Benfica, a Valencia és a Werder is, egyedül az Ajax kiesése jelentett meglepetést.

Pedig szerda délután még úgy tűnt, hogy az otthonában vereséggel indító amszterdami csapat mellett a Werder Bremen is bajba kerülhet, hisz az észak-németek a cseppet sem megnyugtató 2-1-es előny birtokában úgy várhatták a zágrábi Maksimir stadionban esedékes fellépést, hogy kulcsjátékosok sokasága dőlt ki különböző okok miatt.

Thomas Schaaf a védelemből Fritzet és Owomoyelát, a középpályáról Fringset, Borowskit és Carlos Albertót, míg elől az U 21-es válogatott Huntot nélkülözte. Ennek ellenére a zöld-fehérek már a 13. percben előnybe kerültek azok után, hogy a Hugo Almeida buktatásáért megadott büntetőt Diego értékesítette.

Felpörögtek az események. Vukojevic a 21. percben remek 20 méteres lövéssel egyenlített, de a 38. percben ismét a megállíthatatlan Hugo Almeida volt a főszereplő. A portugál egy Mertesacker-Diego összjáték után remekül vette észre, hogy Sanogo üresen érkezik, s az elefántcsontparti támadó nem hibázott.

Három percig örülhettek előnyüknek a vendégek. Schulz ekkor a tizenhatoson belül szabálytalankodott Balabannal szemben, s a tizenegyest a Wiesét becsapó Modric ügyesen a bal sarokba gurította.

Szünet után a horvátok annak tudatában szállták meg ellenfelük térfelét, hogy két gólt kellene lőniük a továbbjutáshoz. A Bremen azonban remekül védekezett, s a négy gólt eredményező első játékrész után a másodikban elsősorban a taktikai harc dominált. Sőt, a 70. percben a meccs és a továbbjutás is eldőlt. Diego cselezett a büntetőterületen, Etto faultolta, s a norvég Terje Hauge játékvezető igazolta, hogy nem szívbajos: a harmadik büntetőt is befújta. A brazil pedig továbblőtte csapatát.

Kaotikus visszavágó a Celtic Parkban

Glasgowban legalább ennyi izgalmat tartogatott a Celtic-Szpartak Moszkva találkozó. Az oroszországi 1-1 után a 24. percben előnybe kerülhettek volna a vendégek. Welliton centerezése után Caldwell kezén megpattant a labda, a tizenegyest azonban Pavlucsenko fölé lőtte. Két perccel később már vezetett a Celtic: McDonald 14 méterről ágyúzta a kapuba Siskin elvetélt felszabadítását.

A Szpartak azonban igyekezett, s Pavlucsenko hamarosan jóvátette hibáját. Egy szöglet után a senkitől sem zavart támadó előbb mellkasával megszelídítette a labdát, majd közelről a hálóba bombázott (a gól után a hazaiaknál a kapus Boruc és a találatnál elmélázó hátvéd Naylor annyira összekapott, hogy Caldwell választotta szét őket). Szünet után mindkét együttes közel került a gólhoz, de kimaradtak a helyzetek.

A hosszabbításban óriási lehetőséghez jutott az ekkor már létszámfölényben (az osztrák Stranzlt a 85. percben kiállították) játszó házigazda. Brown távoli lövésébe beleért egy orosz kéz, s a megítélt tizenegyest a holland Vennegoor of Hesselink végezhette el, ám a lécre lőtt.

Végül büntetők következtek. Bár a skótok részéről Nakamura hibázott, Boruc Kalinyicsenko és Tyitov próbálkozását is kivédte, így a Celtic jutott a BL főtáblájára.

Másodszor is botlott az Ajax

Azok után, hogy az Arsenal tönkreverte a Spartát, a prágaiak a Slavia bravúros továbbjutása miatt örvendhetnek. A csehek már Amszterdamban is kiharcolták a győzelmet, s a visszavágó első félidejének derekán összesítésben már 2-0-ra vezettek azok után, hogy Stanislav Vlcek bevette Stekelenburg kapuját.


BL-selejtezők: az Ajax nélkül folytatják 1

Suárez hiába talált be, az Ajax kiesett (AP)


Henk ten Cate csapata átvette az irányítást, s a fölény hamarosan góllá érett, amikor az uruguayi Luis Suárez a 33. percben értékesítette Huntelaar pazar átadását. A folytatásban feldőlt a pálya, azonban a 2. fordulóban a szlovák Zilina elleni tizenegyes-párbajt is eldöntő Vaniak ismét ihletetten védett, Stam és Huntelaar közeli fejesét is hatástalanította. A vendéghelyzetek kimaradtak. A Vaniak főszerepére ácsingózó Vlcek viszont két perccel a vége előtt feltette az i-re a pontot egy remek kontra nyomán.

A Slavia története során először jutott be a Bajnokok Ligájába, míg az Ajax a tavalyi Köbenhavn elleni bukta után idén sem alkothat maradandót.

Bajnokok Ligája-selejtező
– 3. forduló, visszavágók:

Dinamo Zagreb (horvát)-Werder Bremen (német) 2-3 (2-2)
Zágráb, Maksimir stadion, 34 000 néző. Vezette: Hauge (norvég)
Gól: Vukojevic (21.), Modric (41., 11-esből), illetve Diego (13., 70. mindkettő 11-esből), Sanogo (38.)
Dinamo: G. Koch – Etto (Guela, 78.), Drpic, Schildenfeld, Carlos – Vukojevic, Pokrivac (Vugrinec, 62.) – Sammir (Mikic, 75.), Modric – Mandzukic, Balaban. Szakvezető: Branko Ivankovic
Werder: Wiese – Pasanen, Mertesacker, Naldo, C. Schulz (Tosic, 81.) – Baumann – Vranjes, D. Jensen – Diego – Sanogo (Rosenberg, 76.), Hugo Almeida (Harnik, 68.). Szakvezető: Thomas Schaaf
Továbbjutott: a Werder 5-3-as összesítéssel

Dinamo Kijev (ukrán)-FK Sarajevo (bosnyák) 3-0 (1-0)
Gól:
Bangoura (3.), Milosevics (öngól, 77.), Rebrov (90., 11-esből)
Továbbjutott: a Dinamo 4-0-ás összesítéssel

Sahtar Doneck (ukrán)-SV Salzburg (osztrák) 3-1 (1-1)
Gól:
Lucarelli (9.), Castillo (78., 11-esből), Brandao (86.), illetve Meyer (5.)
Továbbjutott: a Sahtar 3-2-es összesítéssel

Besiktas (török)-Zürich (svájci) 2-0 (0-0)
Gól:
Delgado (56., 64.)
Továbbjutott: a Besiktas 3-1-es összesítéssel

Steaua (román)-BATE Borisov (fehérorosz) 2-0 (1-0)
Gól:
Zaharia (16.), Neaga (54.)
Továbbjutott: a Steaua 4-2-es összesítéssel

Anderlecht (belga)-Fenerbahce (török) 0-2 (0-1)
Gól:
Kezsman (3.), Alex (73.)
Továbbjutott: a Fenerbahce 3-0-ás összesítéssel

Slavia (cseh)-Ajax (holland) 2-1 (1-1)
Gól:
Vlcek (22., 86.), illetve Suarez (33.)
Továbbjutott: a Slavia 3-1-es összesítéssel

Elfsborg (svéd)-Valencia (spanyol) 1-2 (1-1)
Gól:
Alexandersson (31.), illetve Helguera (5.), Villa (90.)
Továbbjutott: a Valencia 5-1-es összesítéssel

Köbenhavn (dán)-Benfica (portugál) 0-1 (0-1)
Gól:
Kacuranisz (17.)
Továbbjutott: a Benfica 3-1-es összesítéssel

Arsenal (angol)-Sparta (cseh) 3-0 (1-0)
Gól:
Rosicky (8.), Fabregas (82.), Gilberto Silva (89.)
Továbbjutott: az Arsenal 5-0-ás összesítéssel

Celtic (skót)-Szpartak Moszkva (orosz) 1-1 (1-1), 11-esekkel: 4-3
Gól:
McDonald (28.), illetve Pavlenko (45.)
Kiállítva: Stranzl (86., Szpartak)
Továbbjutott: a Celtic 2-2-es összesítéssel, 11-esekkel (4-3)

Rosenborg (norvég)-Tampere (finn) 2-0 (1-0)
Gól:
Sapara (45.), Konan (49.)
Továbbjutott: a Rosenborg 5-0-ás összesítéssel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik