Élet-Stílus

Megmássza a Mount Everestet az olimpiai láng

Kína mintegy 20 millió dolláros beruházással utat épít a világ legmagasabb csúcsának az alaptáborához, hogy ezzel is megkönnyítse az olimpiai láng útját a 8848 méter magas hegyre – jelentette a Xinhua hírügynökség.

Kapcsolódó linkek

olimpia.lap.hu
sport.lap.hu

A hegy tibeti oldalán jelenleg 108 kilométeres út vezet az alaptáborig, és ezt fogják lebetonozni a kínaiak. Az út jó szolgálatot tesz majd a hegymászóknak és turistáknak is, akik egyre nagyobb számban látogatnak el a Mount Everesthez. A négy hónapig tartó munkálatok a hírek szerint 150 millió jüanba (körülbelül 20 millió dollár) fognak kerülni.

Az olimpiai láng a 2008-as pekingi játékokra öt kontinens 21 városát érintve augusztus 8-án érkezik meg. A tervek szerint az ókori játékok helyszínén, Athénban március 25-én gyújtják meg a lángot, amely valamikor májusban érhet fel a tibeti oldalról a világ legmagasabb pontjára. Tiltakozásokat válthat ki a tervezett útvonal, hiszen a független országot Kína 1950-ben lerohanta, és száműzetésbe kényszerítette annak spirituális vezetőjét, a dalai lámát.

De nemcsak emiatt főhet az ötkarikás játékok szervezőinek a feje: Tajvan ugyanis már jelezte, hogy nem engedi be területére az olimpiai lángot, ha Peking nem változtat a jelenleg elfogadott útvonalon. „Csak akkor haladhat át a 2008-as ötkarikás játékok lángja, ha Peking tiszteletben tartja Tajvan nemzeti méltóságát és szuverenitását, egyenlőségét Kínával” – mondta Csen Ming-tung, a sziget és a Kínai Népköztársaság kormánya közötti kapcsolatokban eljáró tajpeji Szárazföldi Ügyek Tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy a jelenlegi menetrend elfogadhatatlan számukra. Nézetük szerint ugyanis, ha a fáklya útján a szigetet közvetlenül a Hongkong–Makaó–Peking állomássorozatba illesztenék, olybá tűnne, mintha Tajvan is Kína része lenne. Márpedig – így az elnök – ennek még a látszatát is kerülni akarják, mivel a sziget magát szuverén és független országként proklamálta, miközben Peking viszont csupán elcsatangolt és visszacsatolandó tartományának tekinti Tajvant.

Az olimpiai lángot jelen állás szerint Tajvan akkor hajlandó fogadni, ha az egy harmadik országból érkezik, és egy harmadikba is távozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik