Élet-Stílus

Fesztiválok A-tól Z-ig

Ma már szinte minden településnek van fesztiválja. A nyári hónapokban közel kétszáz rendezvényt tartanak országszerte. A zenei rendezvényeken kívül van már a tócsninak, a pulykának, az epernek és az anyósnak címzett fesztivál is. Az FigyelőNet ebben a fesztiváldzsungelben igyekszik rendet vágni, és segít eligazodni, hová, és mikor menjünk fesztiválra.

A hatvanas-hetvenes években, amikor a világon tombolt a fesztiválőrület, Magyarországon még csak nagyon kevés fiataloknak szóló rendezvényt engedélyezett az aczéli kultúrpolitika. Akkoriban a fesztivál leginkább a Táncdalfesztiválokat jelentette, amik a televíziók elé szögezték ugyan az országot, de vajmi kevés köze volt, mondjuk egy Woodstockhoz, vagy Wight-szigethez. Néhány emlékezetes esemény volt azért, mint például az 1973-as diósgyőri pop-fesztivál, az 1980-as Fekete-bárányok koncert, az LGT tabáni bulijai, vagy a nyolcvanas években a Pusztavacsi békerendezvények, de nagy mozgás nem volt e téren.


KISZ-től a Szigetig


Az első „fecske”, a Szegedi Ifjúsági Napok volt, amit kisebb szünetekkel évente megrendezetek 1967-től. Naná, hogy a KISZ szervezete, és nyilván szűrték politikailag a fellépő zenekarokat, de mégis ez már hasonlított a mai értelemben vett fesztiválokhoz. Több napon keresztül rock koncerteket hallgathatott a Tisza-parti városba özönlő ifjúság. 1976-tól, szintén a KISZ szervezésében rendezték meg az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját (EFOTT), amely először tényleg inkább sport és turisztikai tábor volt, de hamarosan igazi fesztivállá vált. A túrákat felváltotta a koncert, a sportot a sörivás.


A hazai fesztivál-reneszánsz a kilencvenes években jött el, amikor először rendezték meg a Sziget-fesztivált Óbudán. 1993-ban Diáksziget néven indult, majd volt Eurowoodstock és Pepsi-Sziget, mindenesetre évről évre nagyobb tömeget vonzott, egyre színvonalasabb előadókat hívott meg, egyre inkább kiépítette az infrastruktúráját. Mára ez a rendezvény Európa egyik legnagyobb fesztiválja. A Szigettel együtt indult a soproni VOLT fesztivál is.


Fesztiválok A-tól Z-ig 1



Tankcsapda vagy ribizli?


Talán e sikertörténet is közrejátszott, hogy egyre több helyen jelentek meg az „utódok”. Beindult a mezőtúri, a tokaji Hegyalja Fesztivál, majd a Fesztergom és sok más „kicsi Sziget” is. Annyira elszaporodtak, hogy mára telítődött a piac, ráadásul a hazai fesztiválokra járó zenekarok is állandó szereplők lettek ezeken. Nincs meg egyik sem, mondjuk a Tankcsapda vagy a Kispál nélkül. Ez persze jó a zenekaroknak, nyáron jóval borsosabb összegeket kérhetnek el egy-egy ilyen fellépésért, a rendezők meg majd csak kigazdálkodják a pénzt. (Ha viszont nincs Kispál és Tankcsapda, borítékolhatóan jóval kevesebben látogatnak el az adott rendezvényre.) A piac telítődésével indokolták az idén induló, a hagyományos rendezvényektől elütő Balaton Sound és Balatone fesztivált is. Az előbbi egy prémium kategóriát céloz meg, ahová nem a poros úton, meleg sört szürcsölgető csöveseket, inkább a koktélozgató yuppikat várják Zamárdiba. Az utóbbit azoknak ajánlják, akik kifejezetten családi nyaralással kötnék egybe a koncertélményeket.

A rockfesztivál-szerű rendezvények mellett is rendkívül színes a paletta: 28. alkalommal rendezik meg Diósgyőrben a Kaláka fesztivált, 19. alkalommal Kapolcson és környékén a Művészetek Völgyét, 10. alkalommal a fővárosi Zsidó Fesztivált, hogy csak a nagyobbakat említsük. De ma már mindennek és minden településnek van fesztiválja: idén nyáron nagyjából kétszáz gasztro-, művészeti-, hagyományőrző – és egyéb rendezvényen vehetünk részt a Spárgafesztiváltól, Húsos Fazék Fesztiváltól János Vitéz Napokon, Napfényes Fesztiválon, Anyósfesztiválon keresztül a Birkafesztiválig, Alföldi Betyárételek Főzőfesztiváljáig, Ribizlifesztiválig és Kakasszépségversenyig.


Fesztivál a FigyelőNeten


Ebben a sokszínű kínálatban igen nehéz eligazodni. A FigyelőNet arra tett kísérletet, hogy a legérdekesebb, legfontosabb, legviccesebb magyarországi és európai fesztiválokat összegyűjtse. Fesztivál 2007 alrovatunkban egy térképen szerepelnek a fesztiváloknak otthont adó települések, amelyeknél az adott fesztivál nevére kattintva elolvashatják a rendezvények kezdetének és befejeződésének dátumát, a helyszínét, és a rövid ismertetését. Ezen kívül a fesztiválajánló dobozunkban megtalálhatóak az éppen aktuális fesztiválok, amelyekre kattintva ugyancsak hozzá lehet jutni a legfontosabb információkhoz.


A Fesztivál 2007 alrovatban ezen kívül megjelennek a fesztiválok legfontosabb hírei, és beszámolóink is. Ezen kívül lehetőséget nyújtunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket, megjelenítsék saját fényképeiket, videóikat is a FigyelőNet képernyőjén. Tehát, ha nyáron fesztiválra megy, javasoljuk, hogy vegye elő fényképezőgépét, videokameráját és örökítse meg élményeit! Ragadjon billentyűzetet, és írja meg hogyan érezte magát! Mitől volt jó, vagy rossz élmény? Hogyan szerepeltek a zenekarok? Milyen volt a hangosítás? Meleg volt-e a sör? Milyen íze volt a betyárételeknek, ribizlinek? Küldje el! Mi közzé tesszük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik