Élet-Stílus

Saját könyvet a netről?

Az interneten mostanában már nem csak a kedvenc családi fotóinkat nyomtathatjuk ki, hanem ha nem találtunk megfelelő kiadót műveinknek akár saját könyveinket is "nyomda alá" rendezhetjük.

A digitális nyomdák újabb érdekes lehetőségét villantja fel néhány tengeren túli internetes vállalkozás. Amatőr szerzők kötetei jelenhetnek meg az internetes kiadók segítségével, sőt ha csak családunkat szeretnénk ellátni a kérdéses alkotás első kiadásával, akár 10 példánnyal is foglalkoznak az nagy sikernek örvendő oldalak.

A tehetséggondozás és a művészek támogatása is cél az új online kiadók oldalain, így az első bizonytalan lépések után a művészeti élet és a kritika is felfigyelhet az új művészetpártoló oldalak kiadványaira.

Blogregény és portfolio

A blurb.com – állítása szerint mindenkinek lehet saját könyve, sőt ők még egy ingyenes könyvszerkesztő programot is ajánlanak az újdonsült íróknak. Oldalukon tippeket adnak azoknak akik életük első képeskönyvét, blogregényét, portfólióját, avagy csak a nagyi szakácskönyvét szeretnék az örökkévalóság lapjai közé varázsolni. A művek végeredményben nem különböznek megjelenésükben a hagyományos kiadók csillogó papírra nyomtatott lapjaitól, s pont ez a lényeg. A könyv szépségének a megőrzése. Meglepő, hiszen sokan azt jósolták, hogy az internet szűkíti majd le a legjobban a könyvek olvasó táborát. Most pedig élelmes internetesek kitalálták, hogy a könyv egyedi alkotás is lehet, mindenki örömére.


Saját könyvet a netről? 1

Az online kiadók beindultak


Az Xlibris ennél is tovább megy. Nem csupán kiadja a kötetünket, de árusítja is, sőt népszerűsíti is. A vállalkozás weboldalán már több olyan kötetet is megrendelhetünk, amelyet olyan amatőr szerzők készítettek, akik az elektronikus kiadó szolgálataiban fantáziát láttak.

A könyvek amerikai szokás szerint keményfedeles és „paperback” formátumban is megrendelhetők.

Közösségi oldal és kiadó

A Lulu.com alapítója – a Red Hat Linux disztribúció egyik tulajdonosa – közelről ismeri a nyílt forráskód lehetőségeit. Ezt a fajta alternatív szabadság gondolatot vitte tovább a Lulu ideológiájában.

Az alkotókat több kategóriában is kiszolgáló oldal, írók, költők, zenészek, fotósok, festők, videoművészek saját alkotásaikat forgalmazzák az oldal jól megtervezett piacterén. Az oldal a hagyományos könyvnyomtatás mellett, a letölthető formátumokat is támogatja. Zeneletöltés, naptárak, képek mellett az alternatív művészek által készített CD-k és DVD-k árusításával is foglakozik.

Az Lulu.com közösségi oldalként is funkcionál, hiszen a szinte már hagyományos blog mellett fórumok, online videók, workshopok, sőt egy internetes rádió is segíti a művészek bemutatkozását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik