Élet-Stílus

Miskolcra figyel az operavilág

„Bartók+Párizs 2007" címmel szerdán nyílik a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, amelynek műsorán francia operák, oratóriumok és dalok, valamint Bartók Béla művei lesznek műsoron.

A tizenkét napos fesztivál programja a Városház térről 18 órakor induló parádéval, majd az ezt követő nyitókoncerttel veszi kezdetét. A hetedik Miskolci Nemzetközi Operafesztivált június 13. és 24 között tartják. Az érdeklődők 14 operát, 18 koncertet és 3 balettelőadást tekinthetnek meg, valamint számos kísérő programon vehetnek részt.


Miskolcra figyel az operavilág 1

Idén két új, különleges helyszínnel gazdagodik a fesztivál: a miskolctapolcai barlangfürdővel és az ipari műemlék egyetemi hőerőművel. Az előbbi helyen Lully: A karnevál című operáját a Magyar Állami Operaház szólistái, az Óbudai Kamarakórus, a Campany Canario Táncegyüttes és a Savaria Barokk zenekar adják elő Németh Pál vezényletével. Az erőműben Rameau: Artemisz diadala című művét Kovalik Balázs rendezi. Közreműködnek: Mester Viktória, Bretz Gábor, Gál Gabriella, Fodor Gabriella, Rezsnyák Róbert, Geszty Veronika, Hajnóczy Júlia, Bucsi Annamária.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium idén is a tavalyi összeggel, 100 millió forinttal támogatja az operafesztivál megrendezését. Miskolc városa viszont 20 millió forinttal emelte idén a fesztivál költségvetését.

Marton Éva, a fesztivál művészeti vezetője korábban hangsúlyozta: erősödik kapcsolatuk a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, az idei fesztiválon is számos fiatal énekessel találkozhat a közönség. A nyitóhangversenyen két fiatal „sztárjelölt”, a francia szopránénekesnő, Manon Strauss Evrard és a mexikói tenor, Arturo Chacón-Cruz lép fel. A koncerten Kodály-művek is megszólalnak, Kovács János vezényletével.

A Bécsi Állami Opera társulata idén a miskolciak kedvéért újítja fel Massenet Manonjának balettváltozatát. A programok között szerepel Sass Sylvia dalestje, Miklósa Erika pedig Gounod Szent Cecília miséjében énekel. Kovalik Balázs Budapest után Miskolcon újra megrendezi Bartók-operáját, A kékszakállú herceg várát. Az estére Francis Poulenc Az emberi hang című művét választotta még a rendező. Az operafesztiválon Poulenc még egy műve elhangzik: A karmeliták párbeszédeit a zágrábi Horvát Nemzeti Opera adja elő. Az 1980-as évek óta hiányzik a magyar operarepertoárról Massenet Werthere, amelyet a spliti Horvát Nemzeti Színház játszik el.

A modern rendezések hívei Günther Kramer rendezésében, a Litván Nemzeti Opera előadásában láthatják Halévy A zsidónő című, ritkán játszott művét. Kevésszer hallható Debussy műve, a Pelléas és Mélisande is, ezt Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar szólaltatja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik