Élet-Stílus

Értik a kujonságot

Szerda este a Menta Klubban ad koncertet a hazai népzenei élet egyik legérdekesebb formációja, a Zuboly.

A Zuboly tagjai 2004 őszén kezdték el közös munkájukat. Első albumuk, az Értem a kujonságot május 21-én jelent meg. A csapat Magyarország legkorszerűbb és legfurcsább népzenei formációja, zenéjükbe az opera, operett, popslágerek, hiphop, beatbox-ritmusok, jazz, népdalok, szájharmonika, nagybőgő és a modern nagyvárosi folklór elemeit építik be.





A zenekar jelszavai: Akusztikus hangzás, korunk zenei eleme, meglepő egyszerűség és frissesség: „bio – techno – logic”. Titkuk a népzenei anyag válogatása, a beat-boksz ritmusok új környezetbe helyezése és a slágerdallamok óvatos alkalmazása, s persze az improvizáció.

Már a zenekar összeállítása is meghökkentő: Busa István a szájával utánozza a gépek által létrehozott hangokat, szkreccsel, több szólamban üti a ritmust, a szájdobolás nehézsúlyú bajnoka. Benke Félix szájharmonikán és falevélen játszik. Dallamai Moldvából érkeztek, és virtuóz hangszerkezelése beemeli őt a népművészet ifjú mesterei közé.

Hock Ernő nagybőgőjátéka adja a Zuboly zenéjének bólogatásra, táncolásra ingerlő lüktetését. Az elmúlt néhány évben a hazai jazzszíntéren is elismerést szerző fiatal zenész, az Agostones és az Ágoston Kvartett mellett például az Omnifix nevű, élőzenére építő hip hop-formáció tagjaként is tevékenykedett.

Ágoston Béla, a csapat rangidős tagja már több zenekarban felbukkant: Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes, a Budbudas, a Grencsó Kollektíva, a Kampec Dolores, a Folkestra és az Agostones. Dorombénekével, szaxofonhangjaival, dudájával ő hangolja össze a csapat játékát, mely pereg mint zuboly a szövőszékben, miközben készül az új anyag…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik