Élet-Stílus

Eb-selejtező: a skótok, a németek és a románok a nap nyertesei

Felemás szombatot zártak a szigetországi csapatok: Anglia és Skócia könnyed győzelmet, Írország csalódást keltő döntetlent, Wales pedig újabb vereséget könyvelhetett el.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

Az angolok elsősorban a szerdai műfüves moszkvai előadásra készülnek, így minél hamarabb szerették volna elintézni az észtek elleni kötelezőt. Sikerült.

Shaun Wright-Phillips idejekorán vezetést szerzett, Wayne Rooney még a szünet előtt megtoldotta eggyel az angol fórt, míg a végeredményt a saját kapujába találó Taavi Rahn állította be – a 34. percben.

Az angolok nyugodtan tartalékolhattak az oroszok elleni sorsdöntő találkozóra, Rooney pedig annak örülhetett, hogy a 2004-es Európa-bajnokság óta először talált be hivatalos válogatott találkozón.

Tovább folytatódik a skót csoda. Alex McLeish tanítványai Ukrajnát is lebirkózták – igaz, Sevcsenkóék ellen immár a Hampden Park gazdái voltak esélyesebbek. Az ukránok sorsát Kenny Miller és Lee McCulloch már az első tíz percben megpecsételte, s bár a nemzeti színekben rendre korábbi önmagát idéző Sevcsenko szépített, James McFadden gólja azt jelentette, hogy a franciák Feröer-szigeteken aratott hatgólos sikere (Henry góljával beérte a 41 gólos Michel Platinit) ellenére vasárnap reggel is Skócia vezeti a B-csoportot.

Sőt, a 2000-es Európa-bajnokot a regnáló világbajnok Olaszország is megelőzte, miután Pirlo és Grosso találataival legyőzte a grúzokat.



Eb-selejtező: a skótok, a németek és a románok a nap nyertesei 1

Grosso és Pirlo voltak az olaszok nyerõemberei (AFP)


A walesiek a fiatalítás jegyében újabb vereséget szenvedtek ezúttal Cipruson. Bár a szigetre nem nyerni járnak a csapatok – a csoportelső németeknek is csak döntetlenre futotta, míg a spanyolok már kínos vereséget is elkönyveltek Larnacában – Collins gólja után úgy tűnt, John Toshack együttese a jó útra tért, Okkasz még a szünet előtt egyenlített – végül 3-1-re nyertek a hazaiak.

A D-csoportban Írország a németek ellen kellett volna nyerjen. Steve Staunton tanítványainak a Nationalelf-B is kemény ellenfélnek bizonyult, a legnagyobb helyzeteket a vendégek hagyták ki – a 0-0 nyomán Németország továbbjutott, míg Írország kiesett.

Smolarek mesterhármasa

Az A-csoportban Portugália jött ki jobban az ex-szovjet kirándulásból. Bakiban ugyanis a házigazda azeriek már a 29. percben tíz emberre fogyatkoztak (a Cristiano Ronaldóval szemben szabálytalankodó Kelimovot állították ki), s így a válogatott szinten egyaránt első gólját szerző Alvés és Hugo Almeida góljaival a vendégek söpörték be a három pontot.

A jelek szerint Örményország akkora játékerőt képviselhet, mint a Teixeira mester tanítványai: a rapszodikus szerbek ugyanis a portugáliai döntetlen után ezúttal az örményekkel játszottak 0-0-t, szintén idegenben. Ezzel viszont jókora teret vesztettek a továbbjutásért folyó harcban. Pláne azok után, hogy Lengyelország a kazahok ellen az első félidőben bemutatott kínlódás után a második játékrészben győzött úgy, hogy Ebi Smolarek klasszikus mesterhármast szerzett,

A magyarok Málta elleni győzelmét követően a csoportriválisok közül Törökország ismét idegenben botlott. Görögország viszont emberelőnybe kerülve legyűrte a lelkes bosnyákokat, így

Az angolok mellett szintén az E-csoportban Horvátország is biztosan teljesítette a kötelező hazai győzelmet. Az Eduardo da Silva góljával eldőlt találkozó nyomán a hézigazdák ismét a csoport élére ugornak, míg a közel-keletiek utolsó esélyüket szalasztották el.

Spanyol és román öröm

Az F-csoportban Svédország érvényesítette a papírformát Liechtenstein ellen, míg a lettek 4-2-s győzelemmel térhettek haza az izlandi túráról. A „csatárok nélküli” Spanyolország is nagy lépést tett a továbbjutás felé, miután Aarhusban legyőzte a több kulcsjátékosát nélkülöző dán válogatottat. A gólokon két kiegészítő ember – Tamudo és Riera -, illetve a hátvéd létére a Real madridban is gyakran eredményes Serio Ramos osztozott, a minden bizonnyal az Európa-bajnokságot kihagyó házigazdák részéről Jon Dahl Tomasson volt eredményes.


Eb-selejtező: a skótok, a németek és a románok a nap nyertesei 2

Tamudo meghálálta a bizalmat: bevette a dán hálót (Getty)


A G-csoportban a Rigából 1-0-s győzelemmel kirukkoló Luxemburg szolgáltatta a nap meglepetését, míg Konstancán valószínűleg eldőlt a csoportelsőség sorsa. Románia szinte végig fölényben játszott a tartalékos hollandok ellen, igaz, a németalföldiek is több helyzetet kihagytak (a 22. percben Wilfred Bouma fejese a lécet érintette). A mindent eldöntő gólt Dorin Goian szerezte: a sérült Van der Sart helyettesítő Maarten Steklenburg ugyanis épp Goian elé tenyerelte Paul Codrea fejesét. A hollandok a hosszabbításban közel jártak az egyenlítéshez, azonban Rafael van der Vaart lövésénél a kapufa segítette a vendéglátókat. a kapufát. A két csapat valószínűsíthetően kéz a kézben jut tovább.

—-Eb-selejtezők, eredmények:—-

A csoport:

Azerbajdzsán-Portugália 0-2 (0-2)
Gól:
Alves (12.), Almeida (45.)
Kiállítva: Kerimov (29., Azerbajdzsán)
Örményország-Szerbia 0-0
Belgium-Finnország 0-0
Lengyelország-Kazahsztán 3-1 (0-1)
Gól:
Smolarek (55., 64., 65.), illetve Bjakov (20.)

B-csoport:
Feröer-szigetek-Franciaország 0-6 (0-2)
Gól:
Anelka (7.), Henry (8.), Benzema (49., 79.), Rothen (64.), Ben Arfa (93.)
Skócia-Ukrajna 3-1 (2-1)
Gól:
Miller (4.), McCulloch (10.), McFadden (68.), illetve Sevcsenko (24.)
Olaszország-Grúzia 2-0 (1-0)
Gól:
Pirlo (44.), Grosso (84.)

C-csoport:
Magyarország-Málta 2-0 (1-0)
Gól:
Feczesin (34.), Tőzsér (77.)
Moldva-Törökország 1-1 (1-0)
Gól:
Frunza (11.), illetve Karan (63.)
Görögország-Bosznia-Herzegovina 3-2 (1-0)
Gól:
Hariszteasz (10.), Gekasz (57.), Liberopulosz (73.), illetve Hrgovic (54.), Ibisevic (90.)
Kiállítva: Hrgovic (56.)

D-csoport:
Ciprus-Wales 3-1 (1-1)
Gól:
Okkasz (29., 68.), Haralambidesz (79.), illetve Collins (21.)
Szlovákia-San Marino 7-0 (3-0)
Gól:
Hamsyk (24.), Sestak (32., 57.), Sapara (37.), Skrtel (51.), Holosko (54.), Durica (76., 11-esből)
Írország-Németország 0-0

E-csoport:
Anglia-Észtország 3-0 (3-0)
Gól:
S.W. Phillips (11.), Rooney (32.), Rähn (öngól, 34.)
Horvátország-Izrael 1-0 (1-0)
Gól:
Eduardo (52.)

F-csoport:
Izland-Lettország 2-4 (1-3)
Gól:
Gudjohnsen (4., 52.), illetve Klava (27.), Laizans (31.), Verpakovskis (37., 47.)
Liechtenstein-Svédország 0-3 (0-2)
Gól:
Ljungberg (19.), Wilhelmsson (29.), Svensson (56.)
Dánia-Spanyolország 1-3
Gól:
Tomasson (88.), illetve Tamudo (14.), Ramos (40.), Riera (89.)

G-csoport:
Fehéroroszország-Luxemburg 0-1 (0-0)
Gól:
Leweck (90.)
Románia-Hollandia 1-0 (0-0)
Gól:
Goian (72.)
Szlovénia-Albánia 0-0

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik