Élet-Stílus

Tour de France: olasz győzelem, Vinokurov bajban

Az olasz Filippo Pozzato (Liquigas) győzelmével zárult a 94. Tour de France ötödik szakasza. Összetettben a svájci Fabian Cancellara (CSC) megőrizte előnyét. Alekszandr Vinokurov (Astana) bajba került.

Pozzato volt az autuni célegyenes nyertese: a Liquidas sprintere honfitársára, Mario Cipollinire emlékeztető magabiztossággal gyűjtötte be az első helyet, és az érte járó bónuszpontokat.

A Chablis és Autun közötti, nyolc kisebb-nagyobb dombbal és heggyel (közöttük egy második kategóriás magaslattal) tarkított, 182,5 km-es etapon a várakozásoknak megfelelően sprintbefutó döntött.

Az egészen elképesztő, 78.94 km/órás hajrában Az olasz a háromszoros világbajnok Oscar Freirét (Rabobank), Daniele Bennatit (Lampre-Fondital), Kim Kirchent (T-Mobile), illetve a Tour hétszeres zöldtrikósát, s a pontversenyt ezúttal is vezető Erik Zabelt (Milram) is maga mögé utasította.

A Milano-Sanremo tavalyi győztese csütörtöki teljesítményének köszönhetően összetettben is előrébb lépett, s immár a harmadik a sárgatrikóért ismét nagyot harcoló svájci Fabian Cancellara (CSC) és a német Andreas Klöden (Astana) mögött.

A nap vesztese az elsőségre is esélyesnek tippelt – ám rendre peches – kazah Alekszandr Vinokurov

Di Lucát tisztázták

Tisztázta a doppingvád alól a pescarai ügyészség a Giro d’Italia-győztes Danilo Di Lucát. A kerekest ugyanakkor szombaton kihallgatja az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI): egy négy évvel ezelőtti doppingügyben kell válaszolnia a kérdésekre. Di Luca szerint most nincs félnivalója.

volt, aki 25 kilométerrel a rajt előtt bukott, s bár csapata, az Astana mindent megtett azért, hogy az öreg harcos utolérje a mezőnyt, végül több mint egyperces (1:24) hátránnyal ért célba, s ezzel már több mint két percre van az élen álló Cancellarától. Este kiderült, az összetettben második német Andreas Klöden (szintén Astana) farkcsontját törte, bár befejezte a csütörtöki szakaszt, kérdéses, hogy folytatja-e a viadalt.

94. Tour de France
5. szakasz, Chablis-Autun, 182.5km:
1. Filippo Pozzato (olasz, Liquigas)
2. Oscar Freire (spanyol, Rabobank) a.i.
3. Daniele Bennati (olasz, Lampre-Fondital) a.i.

Az összetettben:
1. Fabian Cancellara (svájci, CSC) 24:28:56
2. Andreas Klöden (német, Astana) +0:33
3. Filippo Pozzato (olasz, Liquigas) +0:35

Ajánlott videó

Olvasói sztorik