Élet-Stílus

Új vezető a berlini, a római és a kairói magyar kulturális intézet élén

Can Togay Jánost a Berlini Collegium Hungaricum, Kovács Pétert a Római Magyar Akadémia, Zimonyi Istvánt pedig a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatójának választották.

A Balassi Intézet május 30-án hirdette meg a pályázatot a Római Magyar Akadémia, a Berlini Collgium Hungaricum és a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal vezetésére. A vártnál jóval több pályázat érkezett: Berlinbe 15 pályázó jelentkezett, Róma 7 pályázót vonzott és Kairóba is hatan jelentkeztek.

A bírálóbizottságok javaslatai alapján a Hiller István szakminiszter meghozta döntését. Idén szeptember 1-től Kovács Péter vezeti a római magyar kulturális intézetet, aki eddig a Római Magyar Akadémia tudományos igazgató helyettese volt. Az Kairói Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal élére az 51 éves Zimonyi Istvánt, a JATE Középkori Egyetemes Történeti Tanszékének tanszékvezető docensét nevezte ki Hiller. Berlinben 2008. január 1-jén foglalja el posztját Can Togay János, aki filmrendezőként végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kinevezések négy évre szólnak és egy évvel meghosszabbíthatók.

A miniszter bejelentette, hogy a jövőben bővíteni kívánja a magyar kulturális jelenlétet az arab országokban, ezért a kulturális szakattaséi hálózat következő állomásaként jövőre vagy legkésőbb 2009-ben az Egyesült Arab Emírségekbe – várhatóan Abu-Dzabiba – kulturális attasét küld a tárca. A szakattasé feladatköre nem csak az emírségekre, hanem az arab öböl egészére vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik