Élet-Stílus

MOB: vihart kavart a bírósági döntés

Huszonöt volt válogatott röplabdázó - El a kezekkel Schmitt Páltól! címmel - nyílt levélben állt ki Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke mellett. Markovits László elnökségi tag szerint a MOB-nak elnökségi ülésen kell foglalkoznia a Fővárosi Bíróság döntésével.

Mint ismert: a Fővárosi Bíróság Körösfői László beadványa alapján kedden első fokon megsemmisítette a MOB szeptemberi, rendkívüli közgyűlésén született határozatot, amely 69-69-es szavazataránnyal – három tartózkodás mellett – megerősítette elnöki tisztségében Schmitt Pált.


Nem mellékesen: már a közgyűlés berekesztésekor több tag jelezte, hogy a döntetlen eredmény miatt új szavazást kellett volna elrendelni. Akkor azzal érveltek, a MOB alapszabálya egyértelműen kimondja, a közgyűlés döntéseit a jelenlévők több mint felének egyhangú (azaz: igen vagy nem) szavazatával hozza. Gémesi György levezető elnök a 69-69-es szavazati arányt úgy értékelte, hogy a fölvetett kérdés, miszerint vissza kell hívni Schmitt Pált elnöki posztjáról, nem kapott megerősítést.

Kiállnak a MOB-elnök mellett

A Fővárosi Bíróság döntése nyomán huszonöt volt válogatott röplabdázó – El a kezekkel Schmitt Páltól! címmel – nyílt levélben állt ki a MOB-elnök mellett, egyben felszólította Körösfői Lászlót, hogy “mondjon le minden sportban betöltött megbízatásáról”. A közlemény szerint “A MOB elnökét politikai megrendelésre eddig többször megtámadták. Minden alkalommal bizalmat szavazott neki a tagság.”

Az aláírók úgy vélik, Körösfői Lászlónak, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnökhelyettesének, volt elnökének, “aki maga a megkövesedett múlt”, saját sportága megmentésén kellene fáradoznia Schmitt támadása helyett. Kiemelik, hogy éppen az ő elnöksége alatt került kilátástalan helyzetbe a röplabda, szűnt meg számtalan klub és csökkent radikálisan az utánpótláskorúak száma. Közleményt többek között Bardi Gyöngyi, Torma Ágnes, Filipovits Tamás, valamint Karagics Mátyás is aláírta.

A kvalifikációk megszerzése a legfontosabb

Újabb támogató


A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a BOM csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá a 2020-as budapesti olimpia megrendezése érdekében. Az önkormányzatok vállalják, hogy mindenben támogatják a budapesti olimpia megvalósítását.



A Klub Elnökök Klubja (KEK) összefogásra hívja a magyar olimpiai mozgalomban érdekelt egyesületek vezetőit, edzőit, sportolóit. A Perjámosi Sándor KEK-elnök, a Dunaferr SE első embere által jegyzett felhívás szerint “Mindenki számára a felkészülés, a kvalifikációk megszerzése legyen a legfontosabb, ezért mindenki tegye félre a személyeskedést és teljes erővel az olimpiai sikerért dolgozzon.”

Markovits: kezelni kell a helyzetet

Az ügyben megszólalt Markovits László, a Vasas elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja is, aki szerint a MOB-nak elnökségi ülésen kell foglalkoznia a Fővárosi Bíróság keddi döntésével. Markovits hangsúlyozta, nem pro vagy kontra kell foglalkozni az üggyel, hanem kezelni kell a helyzetet:

“Nem lehet a fejünket a homokba dugni, meg a pekingi felkészülésre hivatkozni. A sportolók ugyanúgy edzenek tovább, de ezt az ügyet kezelni kell, még ha csak első fokú döntésről van is szó. Kelelni kell ezt az ügyet, az első lépés az elnökségi ülés” – mondta a sportvezető, aki amúgy nem tagja a KEK-nek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik