Élet-Stílus

Újra együtt a Sex Pistols

A punkzene alapzenekara harminc éve jelentette meg legendás első albumát Never Mind the Bollocks címmel. A Sex Pistols tagjai bejelentették, hogy az évforduló alkalmából egy koncert erejéig összeáll a botránycsapat.

A rockzenét forradalmasító együttes alapítói – John Lydon (Johnny Rotten), Steve Jones, Paul Cook és Glen Matlock – november 8-án lépnek fel a londoni Brixton Academyben – írta a BBC. A koncertre 37,5 fontért lehet jegyeket kapni. Az 1975-ben alakult banda (a legenda szerint egy „Utálom a Pink Floydot” feliratú póló hozta össze az alapítókat) eredeti tagjai még valamennyien élnek, a zeneszerző-basszusgitáros Glen Matlockot váltó Sid Vicious (Simon John Ritchie) viszont 1979. február 2-án, 22 éves korában kábítószer-túladagolásban meghalt.






Az első The Sex Pistols-koncert 1975. november 6-án volt a Central Saint Martins College of Art and Designban, Londonban. Ezt több kisebb koncert követte kollégiumokban, iskolákban, majd ebből a körből kikerülve, klubokban és kocsmákban. Szeptember 3-án megvolt az első külföldi koncert is, egy párizsi klub megnyitóján. Az ősz során lebonyolítottak egy angliai turnét, és már a kezükben is volt egy lemezszerződés az EMI-nél. Ezt az első punkfesztivál előzte meg a 100 Clubban, az Oxford Streeten. November 26-án megjelent az első kislemez, az Anarchy in the U.K.

Botrány, pogárpukkasztás

December 1-jére meghívást kaptak egy tévéadásba, ahol a kissé illuminált társaság botrányt okozott. Ez a botrányosság volt jellemző koncertjeikre is, részeg a zenekar, részeg a közönség, gyakran a számokat is csak nehezen tudták eljátszani, egy tipikus koncertjük nem is tartott sokáig. A sajtó és a nyárspolgárok megbotránkozva, értetlenül álltak a jelenség előtt. Ilyet eddig nem tapasztaltak.

Az 1976-os Anarchy Tour után a kiadó jobbnak látta kis időre eltüntetni az országból az együttest, és leszervezett pár koncertet Amszterdamba. Matlock itt játszott utoljára a Pistolsban, mert kirúgták (a legenda szerint azért, mert szerette a Beatlest). Gyorsan utódot kellett keresni, a legmegfelelőbbnek egy rajongót, bizonyos John Simon Ritchie-t találtak, aki Sid Viciousként vált ismertté. Bár zenélni egyáltalán nem tudott, személyisége, botrányos viselkedése, és gyakori merev részegsége tökéletesen illett a menedzser, Malcolm McLaren elképzeléseibe, a botrányos fellépések továbbra is garantáltak voltak. A stúdióban viszont nem hagyták érvényesülni, a basszust Jones és Matlock játszotta fel.

A punk mint klasszikus


Május 27-én megjelenik a God Save the Queen, a kislemez, amellyel megalkották a punk egyik alapművét. Az angol királynőt és udvartartását fasiszta rezsimnek tituálni jó ötletnek tűnt, a rádiók azonnal beszüntették a banda felvételeinek sugárzását, a kislemez rögtön a slágerlisták élén landolt. A botrány a királynő uralkodásának 25. évfordulóján tetőzött: koncert egy hajón a Temzén, a Parlament és a Westminster apátság között, természetesen a God Save the Queen eljátszásával. Ahogy az lenni szokott, a rendezvény totális káoszba, botrányba fulladt, a rendőrség rajtuk ütött. Az incidenst követően mind a banda, mind rajongóik a royalisták támadásainak voltak kitéve.


Újra együtt a Sex Pistols 1



1977. október 28-án megjelent a Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols, az egyetlen nagylemez, rajta az összes slágerrel. 1977 karácsonyán Huddersfieldben sor került az utolsó angliai fellépésre. 1978 elején McLaren megszervezte az amerikai turnét. 1978. január 14-én San Franciscóban volt a turné utolsó állomása. 3 nappal később feloszlottak.
McLaren még egy utolsó bőrt megpróbált lehúzni róluk, a The Great Rock ‘n’ Roll Swindle-filmekkel.

A zenekar után

Rotten új együttest alapított, a Public Image Ltd-t, Vicious szólókarrierbe kezdett (az ő adottságaival a botrány garantált volt), a többiek jelentéktelenné váltak. Október 12-én Sidet letartóztatták barátnője meggyilkolásának vádjával, de feltételesen szabadlábra került óvadék ellenében. 1979. február 2-án, a szabadulását ünneplő buli után holtan találják a Clelsea Hotel 100-as szobájában.

1987-ben Rottennek sikerül McLarentől megszerezni a banda jogait. 1996-ban megtörténik a várva várt újjáalakulás, a Filthy Lucre World Tour keretében 6 hónapig turnéznak. 2002-ben két fesztiválfellépés, 2003-ban 3 hetes amerikai turné következett, immár botrányok nélkül. 2006-ban beválasztották őket a Rock and Roll Hall of Fame-re. A Sex Pistols a ceremónia szervezőinek és résztvevőinek gyűlölködő, durva levelet küldött, amelyet a Rolling Stone magazin alapító-szerkesztője olvasott fel. „Nem vagyunk a majmaitok” – írták levelükben a punk egykori hősei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik