Élet-Stílus

Koman Ukrajna mellett döntött, az MLSZ kivár

Koman Vladimir, az olasz Sampdoria tehetséges labdarúgója a sportnapilapnak azt mondta: ukránnak érzi magát, ekképp Ukrajna felnőtt labdarúgó-válogatottjában kíván szerepelni. Honlapunk az új fejlemény kapcsán az MLSZ álláspontjára is roppant kíváncsi volt.

Hónapok óta napirenden van az ukrán felmenőkkel, ugyanakkor magyar állampolgársággal rendelkező labdarúgó ügye. A történet fontos eleme, hogy Várhidi Péter szövetségi kapitány sokáig nem számolt az olasz élvonalbeli Sampdoria ifjú középpályásával, és amikor szíve szerint meghívta volna a felnőtt keretbe (az olaszok ellen), Kisteleki István MLSZ-elnök ráhatására az a döntés született: Koman

Kapcsolódó linkek


magyarfoci.lap.hu
sport.lap.hu

egyelőre nem szerepel a magyar A válogatottban, szerelés helyett időt kap, hogy eldöntse, magyarnak vagy ukránnak vallja-e magát. A válogatott technikai igazgatója, Szekeres Tamás lett megbízva azzal, hogy beszéljen a játékossal, tisztázza a helyzetet.

Ez az utolsó hivatalos fejlemény az ügyben. Igen ám, de a pénteken megjelent Nemzeti Sportban Koman – a Vilotics-kupán szereplő U19-es magyar csapat tagja, sőt csapatkapitányaként – úgy nyilatkozott, ő már döntött: „Ukrán vagyok! Várom az ukrán szövetségtől Oleg Blohin meghívóját. Tudom, hogy ez indulatokat kavar majd, de így döntöttem”. Világos beszéd. Kíváncsiak voltuk, a magyar szövetség részéről miképp reagálnak a tehetséges játékos szavaira.


Koman Ukrajna mellett döntött, az MLSZ kivár 1

Koman Vladimir ukrán mezben bûvöli majd a labdát? (sampdoria.it)



Serényi Péter, az MLSZ sajtófőnöke a FigyelőNettől értesült a fentebb idézet Koman-nyilatkozatról, majd röviden, a lényeget összefoglalva elmondta: újságcikk alapján aligha lehet hivatalos állásfoglalása a szövetségnek. Ha majd lesz, azt természetesen a nyilvánosság elé tárják. Ez várhatóan azután történik meg, hogy Szekeres Tamás szót vált a labdarúgóval. Bár a válogatott technikai igazgatója többször is kereste Komant, az ügy tisztázására még nem került sor, és az Eb-selejtezők miatt néhány napig nem is fog. A játékos klubjának, a Sampdoriának weboldalán – tévesen – megjelent, hogy „Koman elutazott a magyar U19-es válogatotthoz, ekképp a magyar színek mellett döntött”.

Ezzel szemben az igazság a szabályok értelmében az, hogy csak abban az esetben nem szerepelhet valaki más ország válogatottjában, ha korábban egy másik nemzet A csapatában már pályára lépett hivatalos találkozón, legyen az felkészülési, avagy tétmeccs. A korosztályos csapatokban való szereplés senkit sem kötelez… A Koman-ügyet tovább bonyolítja, hogy a U21-es magyar csapat invitálását korábban elutasító tehetség most lelkesen mondott igent az U19-es együttesnek. Bár szerinte ez semmit sem jelent a jövőre nézve a döntését tekintve, és ezt támasztja alá az „ukránnak érzem magam!” kijelentése is.

A teljes képhez tartozik, hogy az ukrán szövetségnél néhány hete azt mondták, nem hallottak Komanról, ám az érintett szerint ez nem igaz. „Egy ideig türelmes leszek, nem hiszem, hogy kapkodnom kellene. De mondok valamit: hívnak engem az ukránok, nem is olyan sokára…” Szóval jelenleg itt tart a kurta-furcsa „komédia”, ám amíg a függönyt nem húzzák le, bármi megtörténhet.

FN-vélemény

Bosszantó, ha egy olyan tehetséges ifjú labdarúgó, mint a Sampdoriában számításba vett Koman Vladimir nem a magyar, hanem tényleg az ukrán válogatott mellett teszi le a voksát. Bosszantó, de érthető – főleg, hogy ukránnak vallja magát. És legyünk magunkhoz őszinték: ukrán mezben reális esélye lehet, hogy kijusson valamelyik világtornára (ráadásul 2012-ben a lengyelekkel közösen Ukrajna rendezi az Eb-t), míg piros-fehér-zöldben jelen állás szerint csak álmodozna erről. Nem mindegy.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik