Belföld

Tömeges szén-monoxid-mérgezés Tótvázsonyban

Tíz felnőtt és három gyermek szenvedett valószínűleg szén-monoxid-mérgezést vasárnap a Veszprém megyei Tótvázsonyban - közölték a mentők.

Az esetet fél négykor jelezték a mentőknek, akik jelenleg is a helyszínen tartózkodnak. Az ügyeletes szerint nagy valószínűséggel a befűtött templomban szivárgó szén-monoxid okozta a rosszulléteket. A betegeket az ajkai, a tapolcai és a veszprémi kórházakba szállítják. A mentők nem tartják kizártnak, hogy újabb rosszullétre panaszkodó helybeliek is jelentkeznek még.

A baleset azért következett be, mert az égéstermék vélhetően visszaáramlott a templom belső terébe, az erős szél pedig visszanyomta a kéménybe. Ez erős szélben gyakran előfordul – mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz. A megnyugtató megoldást az jelenti, ha valaki egy néhány ezer forintos érzékelőt szerel fel a lakásba, amely sípolással jelzi, ha megemelkedik a szén-monoxid koncentrációja – tanácsolta Dobson Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik